標題: 請病假都扣錢 [打印本頁]

作者: 小金一一    時間: 2011-3-29 10:52 PM     標題: 請病假都扣錢

我公司無論有無醫生紙都一定會扣日薪... 大家係唔係都係咁???
請病假一定要有醫生紙....不過錢照扣...一年365日都係咁...
作者: 19pit    時間: 2011-3-30 11:58 PM

請病假一定要有醫生紙
一定有日薪
作者: bonhamguo    時間: 2011-3-31 12:43 AM

什么天理
作者: tweetyiu    時間: 2011-3-31 02:59 PM

根據勞工法例,病假係可以唔駛比日薪的,
除非醫生紙夠4日,法例規定要出番4/5 糧作為疾病津貼。
作者: fanchunliang    時間: 2011-4-3 12:35 PM

这样的公司没有人性,真是缺德的垃圾公司。
作者: beryl412    時間: 2011-4-4 02:04 PM

是香港的嗎?無法啦香港的勞工法例的確係「病假不少於連續4 天」才有得4/5人工計返
作者: tweetyiu    時間: 2011-4-4 11:57 PM

型得過我公司係遞左信之後最尾個月唔比我拎年假,明知病假都係無錢,但一定要你睇醫生先比放~~~~~
作者: tlchoi    時間: 2011-4-5 07:40 PM

我是合約員工,簽約時已明言沒有病假,(加班亦沒有加班費,即是做義工)
除非大病連放4天假才算病假,可支部份人工。
所以我至今都沒有請過病假,因為病假要醫生紙,
只是說家中有急事,用年假扣。
作者: killer_law    時間: 2011-4-6 09:19 PM

有醫生紙應該不會扣錢的
你試下跟他們理論下
作者: heinous    時間: 2011-4-7 12:37 AM

同他们理论都无用拉~~~一句公司规定就顶死你了
作者: vcliew13    時間: 2011-4-7 10:25 AM

我是马来西亚的。。。我们有医生紙的话,就是有新病假。。。要不然,我们去告他。。。。

你也去问问看吧。。如果真的不行,那你还是找别的工作吧。。
作者: jeffchan928    時間: 2011-4-11 04:33 AM

Sue the company.
作者: Szedreamer    時間: 2011-4-12 02:45 AM

作者: eliss    時間: 2011-4-12 11:00 AM

如果係香港的話你就可以打去勞工處問一下.
不過你都要睇睇你原本的合約有冇寫明有關請假的細節.
作者: 天月小傑    時間: 2011-4-12 08:54 PM

請病假一定要有醫生紙
一定有日薪x2
作者: stevenau    時間: 2011-4-18 12:37 PM

我都冇!
作者: yfm1982    時間: 2011-4-19 02:08 PM

什么假都扣,没办法,谁叫你拿别人的工资了
作者: charmmymiao    時間: 2011-4-23 12:46 PM

wah... this company really got issue then!! no point working there at all.
作者: yuen198388    時間: 2011-4-27 12:01 AM

病假應該有錢喎~
作者: RA250    時間: 2011-4-28 04:36 PM

有些是分開的
可以請特休或補休,
請病假是半薪或扣薪
作者: cheungshum    時間: 2011-4-28 11:04 PM

算啦 ..我地係打工仔 ..同佢理論 ...可能連工都冇 ...所以話寧死勿病丫 ...
作者: freshingsummer    時間: 2011-5-9 12:37 PM

急聘 兼职人员,100元/天!工资日结

薪资待遇: 工作每天3-5小时,100元/天工资每日支付;(很简单,学一下就会!) (入职不需交任何押金,手续费,更不会拖欠工资)

详情看公司招聘:

http://www.coinbest.info/?5764983.htm
作者: freshingsummer    時間: 2011-5-9 12:39 PM

急聘 兼职人员,100元/天!工资日结

薪资待遇: 工作每天3-5小时,100元/天工资每日支付;(很简单,学一下就会!) (入职不需交任何押金,手续费,更不会拖欠工资)

详情看公司招聘:

http://www.coinbest.info/?5764983.htm
作者: SIN.LI    時間: 2011-5-12 08:49 AM

most imporant is 扣 how much law....
作者: hugon789    時間: 2011-5-13 11:33 PM

thx for sharing
作者: 1302938    時間: 2011-5-15 12:07 AM

我地裹D 都5扣的=。= 比人话下就无事~
作者: ylf    時間: 2011-5-15 10:03 AM

唉 搵食艱難
仆心仆命咁幫公司做野
到頭黎病左
一蚊都冇
都唔知老細有冇為幫佢搏鬥打仗嘅人諗過
如果你話冇醫生紙就冇錢我都會gur
但係有哂證明都冇人工出就真係差勁
作者: cyhcentre    時間: 2011-5-15 12:21 PM

香港的勞工法例的確係「病假不少於連續4 天」才有得4/5人工計返; 少於四天,則需扣日薪,打工仔必須炮轟勞工處; 仲有入職末滿試用期,公眾假期需扣日薪.
作者: cyhcentre    時間: 2011-5-15 12:23 PM

香港的勞工法例的確係「病假不少於連續4 天」才有得4/5人工計返; 少於四天,則需扣日薪,打工仔必須炮轟勞工處; 仲有入職末滿試用期,公眾假期需扣日薪.
作者: 66501837    時間: 2011-5-15 02:59 PM

唔係呀..sorry佢咁都扣錢無人性
作者: onetimeuser    時間: 2011-5-17 05:28 PM

According to malaysia labour laws, employee entitled to 14 days of sick leave.  So, you "know" how to make use of it.
作者: jjk.share    時間: 2011-5-18 09:04 AM

我公司都要扣,不過有醫生紙,有discount,扣少d囉
作者: ken_chong    時間: 2011-5-18 12:13 PM

follow the law and regulations...

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0