標題: 我成日聽人講摔角係假架喎...係咪真架?? [打印本頁]

作者: Xw2XDark    時間: 2006-9-2 04:50 PM

some are real, some are fake
作者: TheGameHK    時間: 2006-9-2 08:50 PM

if you're asking about WWE, mostly they're fake, it's not a secret anymore.
佢地係有劇情, 有比賽練習, 結果亦都係內定既.
They are Sports "Entertainment"
作者: 十仔    時間: 2006-9-3 03:32 AM     標題: 我成日聽人講摔角係假架喎...係咪真架??

我老豆話呢d人係做戲其實冇乜真打...同埋有時見d人評判都打架喎...真定假架
作者: 失憶男孩    時間: 2006-9-3 03:03 PM

1DD啦~~~~~~~~劇情系令到你D人更加好睇
          有劇情哥D都差唔多系假野~~後邊有人正定~~~但系冇劇情哥D就系真打
作者: 失憶男孩    時間: 2006-9-3 03:05 PM

之前有D本地摔角手~~去WWE哥到調機~~
       但系就個個比WWE哥D人打到訓晒系到~
作者: 缤纷乐    時間: 2006-9-3 08:33 PM

有真有假啦!正所谓无论真真假假我地永远都甘热爱摔角!~~~~~
作者: azn_mafia88    時間: 2006-9-3 09:44 PM

i think some is real some is fake
作者: JOY    時間: 2006-9-3 10:12 PM

我都覺得有d係假既,有時扮野起唔切身,又比人鎖過

如果爆崗嗰d,我會覺得真d
作者: superhumanpower    時間: 2006-9-3 11:10 PM

有真有假啦
作者: sinacomhk27    時間: 2006-9-4 07:38 PM

劇情假 打就係真lo-.-  一句講晒
作者: blkstim    時間: 2006-9-15 01:11 PM

諗下比人打o個個係你,咁你死左未呀?咁咪知係咪真羅﹗
作者: wrestler58    時間: 2007-6-16 01:42 PM

some is real some is fake,but if they are bleeding it should b real
作者: speed..||||    時間: 2007-6-16 02:43 PM

你see摔角刀娛樂姐
5通你see摔角係see真定假
作者: myth    時間: 2007-6-18 04:14 PM

thx for your sharing !
作者: ccpunn    時間: 2007-6-21 12:15 AM

Majority are fake!
作者: andy1228    時間: 2007-6-27 04:48 AM

For those you can see blood coming out from their head, I believe that those are real......

eventhough, some of them are fake, I still respect all these wrestler......it still hurts.....very hurt~~!!!
作者: janleung    時間: 2007-7-22 12:59 PM

一句講曬:真亦假時假亦真
作者: 1234xyd    時間: 2007-8-16 09:57 PM

作者: pdboy    時間: 2007-8-31 02:35 PM

all is fake ,acually all just follow the story!if they get injurt until got blood!they can earn more money !
作者: 可爱    時間: 2007-9-14 08:54 PM     標題: 有真有假啦!

作者: gajoe50    時間: 2007-10-11 09:36 AM

lot of fake, few are real!
作者: leong21    時間: 2007-11-26 05:01 AM     標題: 回復 #10 sinacomhk27 的帖子

i agree.
作者: jeffreytee12800    時間: 2007-11-30 02:23 AM

作者: morgon    時間: 2007-12-1 02:38 AM

作者: ghua    時間: 2007-12-17 09:14 AM

佢地训练过ge
作者: andychuah    時間: 2007-12-19 04:12 PM

fake la...all is entertainment onli.
作者: clt1986    時間: 2008-1-5 02:53 AM

sure most of the times are fake 1 la...
but the most important is the storyline must be interesting la...
作者: Rey.N    時間: 2008-1-5 03:30 AM

其實個擂台都唔會太硬囉
如果一個正常人咁撻法
任你幾大隻都頂唔泡啦
作者: ann9028    時間: 2008-1-22 04:46 AM

Fake:014:
作者: 羅愛我    時間: 2008-1-22 05:05 PM

三澤光晴:
目前『摔角』最容易讓人產生『真劍勝負疑問』的『最大致命傷』,我想應該就是所謂的『受招』了吧? 所謂的『受招』指的就是不躲不閃、完全承受對手的打擊的意思。之所以要『受招』的理由,我在這個章節雖然不會提到,但是各位讀者可以先把它想成是『規則』、『限制』、『共識』、以及『合意』的框架的一部份。如果有人因為摔角的『受招』而一口咬定『摔角不是所謂的真劍勝負』的話,那麼身為職業摔角界一份子的我是一定要跳出來作反論的。

職業選手---不管是格鬥技選手也好、還是摔角手也罷,我們平常的練習,最主要的目的就是要在擂台上讓觀眾們看到『超越常人的肉體、精神、以及技術』。在摔角手『受招』的同時,我們必須讓對手的招式傷害減到最低、然後用自己的技術尋找下一次攻擊的機會。要想作到『受招』→『忍耐』→『攻擊』→ 『勝利』的流程,你就必須擁有過人的體力、精神力、以及技術才行,而且這些東西缺一不可,這就是我們摔角手之所以要每天練習、鍛鍊自己資質的原因、同時也是一個『職業選手』必須具備的概念。

反觀『打架』就不一樣了,在沒有規則跟犯規的『真劍勝負打架』當中,打倒對手才是唯一的『最終目的』。於是乎、一個人打不過你、我找十個人。十個人打不過你、我找一百個人。空手打不過你、我就拿棍棒、拿刀拿槍來對付你。如果『明的』打不倒你,那我就來『暗的』。這種東西………是不是就是『真劍勝負主義者』、甚至『真實實戰主義者』想要的東西呢?我個人是比較持保留意見的。
作者: jwxie518    時間: 2008-2-6 10:02 AM

就算流血都係特登打到流血姐...
賺大錢嘛
當然, 有少量的係真
但係美國呢d, 哈哈99%都係假...
作者: 6218marcus    時間: 2008-2-7 12:19 AM

在美國的摔角Smack Down,Raw and ECW 其實都是假的
都是邊故事,酬勞也高,打的也是真實
不過像誰跟誰組成tag team又來又打同對人搶腰帶,搶別人女人之類的
這個都是故事情節,為了滿足觀眾所編的

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0