標題: 《天与地》惊世巨作却不知所谓 [打印本頁]

作者: mac883    時間: 2011-12-11 02:54 AM     標題: 《天与地》惊世巨作却不知所谓

一段十几年的感情,黑仔同鼓佬都未放得低,无聊。
" Y% x6 N! G/ Y5 I1 fEmma(邵美淇)都几十岁了,还在扮嫩,扮无知,恶心。
. F! k1 D0 ~3 Z4 s5 l5 g3 P& gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。阿YAN(佘思曼)十几年后都仲会觉得无人可以取代得到家明,夸张。
& O" L4 B& o* V$ {! g  w2 aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。鼓佬(林保怡)的工会运动,不知所谓,沉闷。tvb now,tvbnow,bttvb, M# I8 X: ?; J; H- D, E' s
年轻时代的黑仔,RONNIE,鼓佬没有鲜明的性格,我睇了几集先知边个打边个,人物刻画毫无特点,容易混淆,失败。
" t( `! r! w! Q0 o( V7 H: |: IEmma的家姐每次出场都好似个泼妇甘,讨厌。
# {( s. B  C+ L/ |) z1 u+ N: v# Itvboxnow.com前十集剧除了用无聊,恶心,夸张,沉闷形容外,很多剧情都说不通。年轻时代要好的几个朋友一下子是仇人,一下子又变得糖痴豆甘,令人难以接受。
作者: tcl2106    時間: 2011-12-11 03:05 AM

Really cant understand what they are talking about
作者: suzyrukawa    時間: 2011-12-11 03:14 AM

阿Yan一直喜歡家明很正常啊 人不在了自然更加珍惜 更加想念6 r; l3 r( f/ j( s7 A
工會運動雖然有點悶。。。也算TVB的創新了 很少港劇提到政治的tvb now,tvbnow,bttvb. C% K$ S. g+ \) J
年輕那幾個 鼓佬性格比較自私 黑仔很乖很癡情是看得出來的 為以後二人的轉變作伏筆嘛
# j$ P- s9 D2 U- I4 |5 tEMMA的確接受無能。。。裝嫩
% R/ L  J% a1 K6 M最近劇情有點拖沓呀 期待冰山融化
; u8 ?) V7 O- S3 v1 t2 I( X9 ^, Utvb now,tvbnow,bttvb個人認為很好看 很有新意的一部劇
作者: alan1988131    時間: 2011-12-11 03:21 AM

认真你就输啦...剧集而已..
作者: thomaskho    時間: 2011-12-11 04:50 AM

Better than before "TVB drama".
作者: 矢吹水    時間: 2011-12-11 05:22 AM

你個引身家駒都條女真係沒嫁人!
4 c6 j) v  e3 c" s2 z$ Q. dtvb now,tvbnow,bttvb劇情是電影會比較好!拉散了好辛苦!用畫面講故事電視真係唔得!點都是電視劇!唔睇都聽下會明!
- i+ @" j  b" u' |1 e比《c+精探》《彭順》拍電影版一流!拍得有有心魔或鬼出現會仲過引!
作者: misery98    時間: 2011-12-11 11:25 AM

作者: huangjiale    時間: 2011-12-11 11:36 AM

作者: lamjo    時間: 2011-12-11 12:42 PM

mac883,睇完你的評語,現續點跟你反駁:tvboxnow.com3 F7 F. m2 L! Y6 K/ q3 {! C: b
% j6 W: p+ Z& p' P  X
1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊過咁,你就可以話他們無聊和不現實.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" ^) m2 v. J! l0 R8 b: F* C3 n
2. Emma都幾十歲,重辧幼稚....請問你有否認真理解角色背後的歷史背景?一個從冇經歷過任何風浪,所有事都由家人按排,家中極度富有,飯來便將口的正宗"名媛低B婆",而且未讀完大學就跟咗黑仔,自然幾十歲人都係幼稚的了!不信現實都充斥着這類人?得閒打開名人娛樂版雜誌報紙,可見我們這城市大吧這些人!近嘅唔講,遠嘅咪有個叫Paris囉!邊位?你自己諗啦!
) t  G& M8 q! J/ I% y公仔箱論壇3.Yan覺得幾十年冇人取代到家明就是誇張?咁你認真需要去籣季坊浦下!我唔敢話全部人去浦老蘭的都係這類人,但事實係係老蘭,有唔少人都會不停借醉,去玩"one night stand",目的都係要忘記各自內心的不開心,包括掛念!你冇睇由90年代的"晚九朝五"到今年的"喜愛夜浦"?公仔箱論壇% g# W2 ~* W& d: Y; N3 X
4.鼓佬的工會運動不知所謂和沈悶?睇來你真需要去一下那些香港的非弁利(簡稱:NGO)睇下!香港事實存在不少細少得來又無錢的NGO,他們都攪緊不同對社會有意義的運動,例如你有否聽過類似的"南亞裔人士權益"組織,未聽過你就回去查詢返好似係類似"星期二檔案"的節目,係有講過的!這些蚊型組織就係做埋晒這些又搵唔到食,又吃力不討好的工作,所以鼓佬的工作又如何不知所謂和沈悶呢?只係你唔知香港真係有好多這一班"以為為良心"做事的人吧了!公仔箱論壇3 k- U& x; a- n4 U$ D/ n
5.這點我唔講了,有人係我上面已跟你反駁了!
& A* r% c' u0 s- b. x6.Emma家姐似潑婦?Emma家姐係乜料夠竟你知唔知?一個連黑期都夠擔攪的人,你話比我聽會係咩人來呢?點會唔惡呢?還有,劇情講佢發難發惡,都只係對着Emma,因為緊張佢,咁又如何潑婦?tvb now,tvbnow,bttvb: f  \% ^' |7 |; T! i% J& S
7.最後這點完全唔知點駁你,唔識駁你唔係因為你有point!但從你這觀點看,我估你跟TVB既往一直target緊的觀眾無異;甚至想問你,究竟你有冇睇這天與地?黑仔和鼓佬由老友變仇人係因為心理上,大家非常自責和內疚食咗自己老友,但同時大家不能面對這個事實,所以就用"反面",你話我我話你,你仇視我我仇視你(實情係推卸責任)的方法,去令自己不要那麼自責,係心理學上這反應我們稱為Ego Defense(本我防護),而的其中一種的本我防護黑仔和鼓佬用的叫作:Somatization,這是一種頗原始的本我防禦方法,目的是把自責和內疚轉化給對方,從而令自己安樂些!但Ronnie,佢以失憶去忘記這件悲劇,所以Ronnie的本我防護是用了Dissociation的方法(唔知係乜你自己上網學啦)!但就是因為Ronnie的回港,他們才再走在一起,如果唔係,我估黑仔和鼓佬會依舊係仇人!但好了,就算Ronnie,鼓佬,黑仔再走埋一起,他們有糖痴豆甘咩?劇情已講了黑仔和鼓佬係面和心不和,但黑仔和鼓佬friend,係唔想Ronnie記得返啲嘢............講講下真不想再講,究竟你有冇睇套劇?定或你跟本就係TVB既往target嗰班人?算吧!
作者: fdhowluen    時間: 2011-12-11 01:24 PM

搂主见识很少吧?
作者: snigesc    時間: 2011-12-11 01:37 PM

mac883,睇完你的評語,現續點跟你反駁:
& }' y9 l9 |# e3 u- I4 u) ]tvb now,tvbnow,bttvb
% ]+ u3 q8 n, i  Ctvb now,tvbnow,bttvb1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊 ...公仔箱論壇+ g  p& n" y8 w% I8 O6 g, o
lamjo 發表於 2011-12-11 12:42 PM
' x0 J/ D3 y; C3 `; o( @/ C
& W& U6 m2 O9 L非常支持你!
作者: ktyyukikwan10    時間: 2011-12-11 01:53 PM

" m2 ]& r7 N, y% v& }tvboxnow.com公仔箱論壇4 i. C- g: m, @( {
1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊 ...0 d* E: S2 _9 D) L4 {; e, p
" u  p! h0 Z$ g4 A0 X+ x, X公仔箱論壇
& c9 T' k  _8 u1 q: q% ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇, D" u' X" a7 U9 d; G! R# A5 n: P
講得非常正確, 呢部戲好有劇力, 每個演員基本上都詮釋得到個角色, 而且往往你唔留意D 細節你係唔會明白成個故事係點樣鋪排
9 L1 U. h6 K3 p; [4 ^tvb now,tvbnow,bttvb呢個就係呢部劇值得你集集都追的原因!!!!
! G$ U& U# F; R8 M1 rtvboxnow.com
( m) ^# Q/ o4 F7 g$ v8 `8 d( t" Ttvboxnow.com如果覺得不知所謂, 樓主就咪睇啦... =_=
作者: funsau    時間: 2011-12-11 04:43 PM

mac883,睇完你的評語,現續點跟你反駁:tvboxnow.com% s# ^, y1 B$ i1 I( ]2 @
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ [! O  A8 s$ I' Y( L* v
1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊 ...
' }1 c2 `$ o1 x- nlamjo 發表於 2011-12-11 12:42 PM
; T) q: s5 g9 F1 C/ r% Stvboxnow.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 ]) o7 }  ]2 b2 E# c
絕對正確...支持你..一套用心拍攝...不婆婆媽媽...近年無記少有值得細心思考人性的好劇集.
作者: bjpublic    時間: 2011-12-11 04:44 PM

haha haha..... no need to be that serious on just a TV(B) drama !
作者: vip7788    時間: 2011-12-11 06:53 PM

* J* J( B% R/ p$ D; O% [7 [* T2 z8 `7 S0 h% [& ^/ J8 K
1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊 ...
% ^1 {0 Y7 T0 K) h- l2 Z$ P  p5 ~8 Ptvb now,tvbnow,bttvblamjo 發表於 2011-12-11 12:42 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. X5 U1 i5 u+ y
这位朋友心得 着实让人佩服。
作者: MadMan80    時間: 2011-12-11 09:52 PM

mac883,睇完你的評語,現續點跟你反駁:公仔箱論壇$ K  S: a- [, k7 }( s# L: @

7 x( c/ ^8 b* C3 V2 ~, e$ g/ xtvboxnow.com1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊 ...
4 J$ V( F- u4 o- OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。lamjo 發表於 2011-12-11 12:42 PM
( H, w3 h- q$ N; I( {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。yes!you are shoot all the point!
( q8 C) {: p  W2 y$ Q1 r. jtvb now,tvbnow,bttvbsupport you!
作者: andy_yap    時間: 2011-12-11 10:05 PM

& h: a/ J. h% h/ N2 q/ p9 {7 d" [tvboxnow.com公仔箱論壇' Z* V6 L' Z" C- m+ f
1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊 ...tvboxnow.com& `4 N6 n  u. ~3 i$ }* L& h3 t
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% t+ m3 A; g" n% _
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; l' ]$ C# V7 z6 i( O; ]  [3 l( E
公仔箱論壇4 a- C+ `$ q7 I" _
support you!!!
作者: designmen777    時間: 2011-12-11 10:40 PM

1# mac883 小朋友當然很多東西不明白!
作者: dcck123    時間: 2011-12-11 11:37 PM

不是齣齣警匪先至唔無聊,做工會都幾新鮮
作者: alan1988131    時間: 2011-12-11 11:52 PM

认真你就输啦....剧集不必太过计较
作者: leon0621    時間: 2011-12-12 12:21 AM

個人覺得這部電視劇是有深度ㄉ...十分支持...一點也不無聊....給它讚讚讚讚
作者: terencelch    時間: 2011-12-12 12:31 AM

but i like wor!
作者: stanley2003    時間: 2011-12-12 12:49 AM

i agree with you...lanjo
作者: yescyrus    時間: 2011-12-12 01:03 AM

我覺得ok ar
作者: gogofuxing    時間: 2011-12-12 02:57 AM

最後這點完全唔知點駁你,唔識駁你唔係因為你有point!但從你這觀點看,我估你跟TVB既往一直target緊的觀眾無異;甚至想問你,究竟你有冇睇這天與地?黑仔和鼓佬由老友變仇人係因為
作者: gogofuxing    時間: 2011-12-12 03:02 AM

作者: jj571jj    時間: 2011-12-12 03:04 AM

i think this is a okay series, i don't really expect too much from TVB
作者: frankietam    時間: 2011-12-12 05:17 AM

lamjo: good point. support you.
作者: stchang7    時間: 2011-12-12 07:34 AM

作者: yescyrus    時間: 2011-12-12 08:47 AM

我十分同意
作者: Icedtea_822    時間: 2011-12-12 09:22 AM

又係一套類似珠光寶氣果類,浪費了大量人力物力。。。。
作者: rackie    時間: 2011-12-12 09:37 AM

好鐘意,有深度, 的確唔適合C9同小朋友睇,因為睇唔明。
作者: 31415926535384    時間: 2011-12-12 10:13 AM

MAC883可能比較年少吧?
% ^/ M' K; b4 r2 u公仔箱論壇呢部劇集需要有點沉澱的人觀看才得。
作者: alvissswoo    時間: 2011-12-12 10:36 AM

感觉像珠光宝气甘 =.=
作者: chemwasabi    時間: 2011-12-12 11:02 AM

确实令人有D失望
作者: silentsky    時間: 2011-12-12 12:15 PM

: J7 U. W5 O1 A0 y公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb# q( F. t/ I. x) }
那四個年輕仔,可真是看n集 才分辦出來..... 前面幾集 都呼的一下就過去了
; E5 s* `0 \4 p# ~  E- U2 x; E) F
一開始都不知誰吃誰 誰在吃 誰先下刀的呢....
; E. N5 Y$ o9 ^- w* H, T. e2 q/ y( k  z1 {
不過食人這個梗,真是太噁心啦...影響進食的
作者: mkteng1975    時間: 2011-12-12 02:21 PM

; w1 S8 C4 S6 ~0 K0 D5 Vtvb now,tvbnow,bttvb8 R0 r2 u2 G7 v' b
1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( K3 w; _6 R! b7 y! s4 L' p
公仔箱論壇. X8 M1 a9 \. |$ s3 L

+ W- e1 M2 \2 S" P朋友,你發了一個帖子,卻寫滿了自己的心得,厲害~~~~
作者: 法比加斯    時間: 2011-12-12 11:28 PM

TVB 少有的高質素劇集
作者: siberia    時間: 2011-12-12 11:35 PM

绝对同意9楼的说法,这部剧比较欣赏
作者: gohmui    時間: 2011-12-13 12:56 AM

Have u got any life experience ?
作者: jassq788    時間: 2011-12-13 12:34 PM

我也那么觉得,这套戏真的缺少弹性,很缺味。但是看得出导演是用艺术手法来表达故事,但却有点出轨偏离原点 。
作者: jjkk4466    時間: 2011-12-13 12:43 PM

如果你是那么厉害,那你就去写个好剧本出来。不要批评多多
作者: key00    時間: 2011-12-13 01:27 PM

貌似意见分歧很大
作者: 都市的童話    時間: 2011-12-13 04:57 PM

mac883,睇完你的評語,現續點跟你反駁:8 [4 E: e3 a; d/ o$ Y( |

5 O  }8 V) ?) q& D4 `1 }5 S7 ?# fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊 ...tvb now,tvbnow,bttvb( Y! n" H, M7 o  ~7 ~' b% S8 f
公仔箱論壇# y- |& S: a; o7 X: X! N' k
公仔箱論壇3 c" N2 n2 b: J( ~% a
你講得啱呀,只能話嗰D人有無用心去睇,又或者,即使用心都睇唔明,因為佢哋只適合睇師奶劇……
作者: fcity    時間: 2011-12-13 05:22 PM

yes! you a right!
作者: kenjogoh    時間: 2011-12-13 05:24 PM

haha haha.
作者: lcw28    時間: 2011-12-13 05:53 PM

This drama is made for intelligent audiences!
作者: silver0730    時間: 2011-12-13 06:42 PM

agree!!!
作者: 1986127106alex    時間: 2011-12-13 08:11 PM

还可以
作者: dullmay    時間: 2011-12-13 08:34 PM

世上真係有D人會係又鬧、唔係又鬧,自己唔鐘意就要全世界D人唔鍾意!( V/ @, p! @( W- D% i6 k# ^: O7 M
有咁多人話好睇,即係有被人欣賞的地方,問下自己有冇認真地去睇過先?! G$ z! H- a* x- @. }4 `
如果有但係真的不喜歡的話,迷米睇囉!因為你唔識欣賞姐~去睇自己的低B劇吧!不要再侮辱人的作品。
作者: eileenchan    時間: 2011-12-13 09:19 PM

我覺得只係咁岩套野唔岩你睇姐...唔岩睇咪唔好睇law...岩睇咪睇law...收視率絕對可以影響無線劇集往後走勢...
0 Q* A- ]' u, {) z$ E7 }TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。所以岩睇ge人咪繼續睇~唔岩睇咪唔好睇law!!
作者: 子狐丸    時間: 2011-12-14 01:30 PM

tvboxnow.com! {0 m! a5 }4 x% J: C& ^/ H* q
, n! F6 @- q( b  b0 m6 I5 C4 d
你講得啱呀,只能話嗰D人有無用心去睇,又或者,即使用心都睇唔明,因為佢哋只適合睇師奶劇……* |2 U$ b! `' F* [1 L
都市的童話 發表於 2011-12-13 04:57 PM
3 O. m4 F4 e6 Y. |1 QTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。有時,不是當地人,就很難知到當地時事,情理如何運轉
' }$ M. p9 O5 ^7 T) q公仔箱論壇他們不會想到一句話,其實在罵哪個高官TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) K0 [' ^# @" [$ e& L) t
看到MOONWALK的人,可能以為他是神經病一樣
作者: ccz111    時間: 2011-12-14 04:22 PM

mac883,睇完你的評語,現續點跟你反駁:tvboxnow.com3 v( o4 V; K( Q: R: ]- F; k% H) v2 V" D

* _$ D5 R1 n7 L" z" c6 mtvb now,tvbnow,bttvb1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 P- r- |3 U# H5 z# Q
" y% v5 o" k1 g) [tvboxnow.com
" E9 z: A) C! _6 R9 @. gtvboxnow.comsupport you ,man !!!
作者: ethaniel84    時間: 2011-12-14 05:07 PM

作者: 屁屁zzz    時間: 2011-12-14 08:25 PM

no big deal!!!killing time,just take it easy,
作者: luvliza    時間: 2011-12-14 08:50 PM

mac883,睇完你的評語,現續點跟你反駁:tvboxnow.com" R) h, H" U1 a8 h7 X

/ l1 v3 @; Y3 U( D+ gtvb now,tvbnow,bttvb1. 18年感情,點解唔可以放唔開?而且,黑仔同鼓佬本身放不低這18年感情的同時,各自身邊都有自己的女人,這叫無聊嗎?但如果你批評黑仔同鼓佬因為這18年感情,唔去找其他女人,成個楊 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: S& c0 h$ y+ l
tvb now,tvbnow,bttvb$ G* S; i4 e3 d( W0 ~. ]

% t9 i8 A" ]  E9 K" E; b/ m( r好有心機回覆。同意你講既野。樓主係唔係新一代既年青人,睇唔明套劇?
作者: lhenry2012    時間: 2011-12-14 10:00 PM

覺得戚監製前作<創世紀>比較好
作者: gapkwan    時間: 2011-12-15 12:38 AM

seriously I think this dramma is really good !
作者: royce007    時間: 2011-12-15 12:49 AM

只能说你看事情太表面,样样都话无聊,闷,睇唔明,你根本就无花时间去深究剧中的人物的言行.宜家D人一D都唔肯用吓个脑,只会被动地接受一些简单,容易理解的东西.电视台为了迎合这些人,才会产出这么多烂剧.你最适合看<法证先锋3>,平时办案总要全体戴黑超,走路像做秀一样,常常抛几句听不懂又记唔入脑外星专业术语,加点俗套的感情三角戏,结局死个人,加点绑架戏,追逐戏,爆炸戏,已经交足功课.不知所谓!
作者: chinguan    時間: 2011-12-15 01:42 AM

mac883,睇完你的評語,現續點跟你反駁:公仔箱論壇9 V# N2 H4 M) O7 Y7 X
tvb now,tvbnow,bttvb8 {) h9 e5 y' ^
/ {% V/ \* b8 ^tvb now,tvbnow,bttvblamjo 發表於 2011-12-11 12:42 PM
* m5 K4 i9 D- }" e. U6 Ktvb now,tvbnow,bttvb非常支持你的说法,有时候看戏不要只是看表面,要去想想
" U8 d8 c( U4 X7 ?虽然TVB的戏有时候会给人家讲,道具做的不够完美,又是这一秒看的,下一秒又换另一种。
! ?0 \- c% k* \! y  O  c可是这个世界上没有100%完美无缺的。。。
0 H/ l* |$ w4 v4 }而且有时TVB的戏会介绍一些新的仪器,像法證先鋒III。有时会介绍新的知识给观众。。。
作者: akelefe    時間: 2011-12-15 03:03 AM

唔係套套劇都要每集高潮迭起,好緊張嗰種。如果唔係就正正好似 Joe Junior 嗰句金句一樣:所有人好似倒模出來一樣,鍾意同一類電視劇,the city is dying...
$ Q0 L* @9 W4 \9 d9 p4 y, Z+ g/ i; q哩類寫實,講人性,講社會問題既題材亦都有欣賞價值,俾有共鳴嘅觀眾欣賞
作者: Mobydick2660377    時間: 2011-12-15 03:53 AM

the city is dying because too many ppl can't even accept this actually is the best drama TVB has seen for the entire year.
作者: jazzophile    時間: 2011-12-15 05:24 AM

1# mac883
- ]6 k4 E5 S' RTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 `6 s3 E  @! W. p- r. E8 T2 ]
小朋友,你根本乜都不識,懶得駁你,直接拍你磚頭就好了。
作者: 自求我道    時間: 2011-12-15 10:19 AM

"the city is dying" 呢句最好
作者: Turboxo    時間: 2011-12-15 06:23 PM

你睇得C9劇集多所以睇唔明"天與地"者.
作者: clementlaulau    時間: 2011-12-16 12:35 AM

it is not bad actually
作者: reno88    時間: 2011-12-16 08:46 AM

作者: 文童yang    時間: 2011-12-17 01:49 AM

惊世巨作.....夸张了吧~~~
作者: atpresent    時間: 2011-12-17 12:15 PM

不被看好的~~~~
作者: yihshin    時間: 2011-12-17 10:56 PM

thanks
作者: scybpl    時間: 2011-12-18 12:05 PM

哪里哟,我觉得这部片子算是tvb高质量的片子了,你怎么那么觉得呢?
作者: 人間過客    時間: 2011-12-18 05:50 PM

一段十几年的感情,黑仔同鼓佬都未放得低,无聊。
( _: X# Z6 W$ i1 N  atvb now,tvbnow,bttvbEmma(邵美淇)都几十岁了,还在扮嫩,扮无知,恶心。
: C1 i) m9 V! w5 u5 s; _tvb now,tvbnow,bttvb阿YAN(佘思曼)十几年后都仲会觉得无人可以取代得到家明,夸张。
( Y. r6 U7 r" Z! Ctvboxnow.com鼓佬(林保怡)的工会运动,不知所谓,沉闷 ...tvb now,tvbnow,bttvb( {  l% V5 S+ L/ m: V8 X& R
mac883 發表於 2011-12-11 02:54 AM
5 g5 m6 u9 ?! ^7 V0 v! c4 p4 `$ _
tvb now,tvbnow,bttvb: d3 l, }$ W# g9 c+ h
其實好多野我都好認同,不過雖然係咁,但都比好多其他電視劇好睇,而且我唔會其望TBB可以拍到D完全無瑕疵嘅劇集......
作者: human79913    時間: 2011-12-18 11:10 PM

有娛樂而已。
作者: raymondleong    時間: 2011-12-19 02:49 PM

9# lamjo
5 S* U+ c9 [. X1 G- x8 `( F4 X公仔箱論壇
( i5 b  |# ]3 H# w4 oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvboxnow.com! f, d% I; A) O* q/ M8 ^8 \7 O
i totally support u!!!!
作者: ahriman    時間: 2011-12-19 03:12 PM

剧情而以,这个人性也太黑暗了
作者: vistafans    時間: 2011-12-19 05:14 PM

呵呵!慢慢地落去
作者: SPK007    時間: 2011-12-20 10:33 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: alextun    時間: 2011-12-20 04:57 PM

just a drama, don't be too serious...
作者: aesope55515    時間: 2011-12-20 11:20 PM

食屎啦!!!!你先係不知所谓
作者: alienaire    時間: 2011-12-21 03:53 AM

Totally don't understand what this drama is talking about, may be I'm too shallow.
作者: anakinana    時間: 2011-12-21 05:26 AM

如果這套劇集真是差, 就不會有人回應你呀樓主, 因為根本把它不當作一回事, 反而有部份人理解和共嗚, 証明本身有它自己的價值
作者: kknd200004    時間: 2011-12-21 06:48 AM

一套創新題材的劇種,一定有不同的意見,我本人就非常欣賞lamjo的觀點,# S& M# C. D. D5 ^- d1 W9 C
當中的破格場面更是無綫劇極之罕見,雖然師奶和無綫高層唔係好接收,但《天與地》製作的認真各位演員努力的表現,以及勇於求變的精神,都把這套劇拍得非常精彩.
作者: coolhuang    時間: 2011-12-21 08:34 PM

虽然有很多巨星表演,但依家TVB的电视剧某以前咁精彩,可能依家D娱乐节目比较多佐,D人唔去睇,或者编剧水平越来越差!
作者: stevenau    時間: 2011-12-21 10:59 PM

支持...... 9# lamjo
作者: Phantom1984    時間: 2011-12-21 11:19 PM

Boring show.
作者: 慕溶雪    時間: 2011-12-21 11:25 PM

Re suzyrukawa n lamjo : ; w* l# h  v1 E' Q8 @

9 C+ D* j2 l; `( fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。Totally agree with u, u got the point, Support Support. TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ l$ _5 E# H/ w' M8 Z* I, d) r! W) i3 W

- V, ]4 V9 F, NRe mac883:TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: h/ G) K) y! R* ]9 F0 D

: C) T8 r' ?  z7 }3 i2 x你算吧喇。怏啲返去火星睇返你啲C9劇。
作者: siulam1978    時間: 2011-12-21 11:41 PM

作者: zhu_shoushan    時間: 2011-12-22 01:45 AM

每一集都咁感動
作者: friendly0815    時間: 2011-12-22 02:07 AM

很荣幸TVB里,还有高深度的导演。要做出这样的剧情一点都不容易。
7 k4 h8 b# w; G+ H4 t2 XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇& Z; C% k! s4 ^; o8 X/ q
故事越来越刺激,鼓老输了竞赛,开始转牛角尖,认为帮别人拿福利,到最后什么都得不到,唯有靠自己去争取。这反映现在这社会人人都在为钱买命,只要有好处,不管用什么肮脏方法都可以。如果这社会变到大家都在为自己,你敢想象以后的世界吗?
8 b* |, Q- h* ]& _5 s1 WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# J' _2 W* n5 e8 n
黑仔为了让自己好过,选择逃避。这也反映这个社会当人面对问题,只有逃避,而不去更改它。大部分的人都在怨天怨地为什么,为什么只是政府,教育,经济等问题而不是认为是自己的问题而去更改它。
1 I; ~. J2 D; iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvboxnow.com' D' y4 [/ @% ~9 L0 ~9 ^! a
Ronnie为了让自己好过,选择了坦白但没有顾及身边的人感受。一个有家庭的男人可以不顾家人的将来,而潇洒的去选择赎罪。这反映在这个社会有些人做起事来往往不能顾及别人的感受。他们自以为做了应该做的决定,可是这决定可以很自私,无情和无助的。; J# x, S; j* O7 _$ \

1 N3 v3 i3 G6 Dtvboxnow.com*友情,爱情,亲情可以是解救这个世界的解药吗?我不知道
作者: tonytxx    時間: 2011-12-22 06:21 AM

D咁嘅戏都拍得出,真喺服晒无线啦
作者: 梓儀    時間: 2011-12-22 02:20 PM

我覺得幾好呀!!
作者: dzdoc    時間: 2011-12-22 02:53 PM

没看过,进来了解一下。
作者: 影子人    時間: 2011-12-22 06:14 PM

讚同你的講法
作者: babytoms    時間: 2011-12-22 07:34 PM

2# tcl2106 i agree with u
作者: babytoms    時間: 2011-12-22 07:35 PM

dunno what is this movie..lousy...
作者: renlikun    時間: 2011-12-22 07:41 PM

看得好细哦
作者: copen    時間: 2011-12-22 07:58 PM

这个是tvb的惯用得啦
作者: feizituan    時間: 2011-12-22 10:11 PM

分析帝啊??
作者: blackodin    時間: 2011-12-23 12:18 AM

天與地未必係驚世力作!近絶對係tvb近年的佳作!
  N3 ^4 Z0 T- q4 |7 I3 H6 ~; T總好過萬王這類師奶戲~~~難道每次害人都走去御花園對個丫環講晒個計劃又比人聽到!的垃圾作品
作者: 中你心口    時間: 2011-12-23 02:44 AM

戚其义拍得最垃圾一部剧

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0