標題: 打工仔七言詩句 [打印本頁]

作者: zactlion1899    時間: 2007-11-1 09:59 AM     標題: 打工仔七言詩句

看更原來識雞腸, 掃地都要寫文章; 學士碩士唔馨香, 因為博士都在場;
人工一定唔理想, 七仟左右已中上; 十二個月無雙糧, 兩年合約要裝香;
半年之內有工返, 已經算係好收場; 開工應該喜洋洋, 點知世態更炎涼;

管理之名樣樣理, 萬人之下一人上; 資源增值好榜樣, 以為發揮你所長;
光管燒左等你換, 影印食紙你當殃; 電話唔通都關事, 水廁唔通你清場;
電腦壞左要識整, 發現病毒要早響; 食飯最多半個鐘, 大小二便難舒暢;

中港兩地四圍走, 遲早去阿塞拜疆; 仲要出街收爛賬, 朝早做到午夜場;
公司人事要攪好, 唔係就李代桃僵; 對付下屬要讚賞, 對住上司要讚揚;
對待同事要禮讓, 對住老板扮羔羊; 老細個仔問功課, 資料搜集你擅長;

芝麻小事難迅理, 唔識都要頂硬上; 上司老板夠無良, 病都要做鬼體諒;
同事犯錯有你份, 仲要鬧你正粉腸; 開會猶如打靶場, 比人插到啪啪響;
翻開肚皮睇全相, 鬧完仲要拍手掌; 工餘進修係妄想, 回家食飯無商量;

想話請假來休養, 老細面似屎一樣; 晚晚加班做七日, 唔通個個嫌命長;
日日返工似喪屍, 十足幾年無沖涼; 大假以為好安樂, 手提電話日日響;
運動要響公司做, 逐箱"快勞"搬埋牆;

老細生日當娛樂, 週年聚餐齊歡唱; 笑臉迎人裝模樣, 當正自己做歡場;
以上所講無誇張, 全是打工眾生相; 奉勸各位打工仔, 積極求存為至上;
年尾流流高危日, 偷懶都係咪咁揚; 香港打工係咁樣, 大聲疾呼"吹Q漲"
作者: hoe1212    時間: 2007-11-1 10:33 AM

:onion14: 唔错~~~
作者: entrepreneur    時間: 2007-12-13 02:50 PM

好文才。。。。
作者: 吉吉    時間: 2007-12-15 04:48 AM

系有D野喔:onion14:
作者: tcwwah    時間: 2008-9-15 04:29 PM

thanks 4 telling us the useful tips
作者: lego5055    時間: 2008-12-19 01:58 PM

good i'm agree..................
作者: lulumak    時間: 2008-12-27 01:39 PM

HHA...勁!!!FW俾同事先~~~
作者: 死子龍    時間: 2009-1-2 06:32 PM

好有用喎唔錯
作者: damncool    時間: 2009-3-7 02:24 PM

wow~
u re really really pity~= =
not u i means us~
作者: qh67700031    時間: 2009-3-9 03:07 AM

哈哈,说的确实有点道理
作者: c671478496    時間: 2009-3-11 01:09 AM

想話請假來休養, 老細面似屎一樣; 晚晚加班做七日, 唔通個個嫌命長;
日日返工似喪屍, 十足幾年無沖涼; 大假以為好安樂, 手提電話日日響;
運動要響公司做, 逐箱"快勞"搬埋牆;
似懂非懂,但感觉比较牛
作者: yammielee    時間: 2009-3-16 01:49 PM

厲害,完全講出打工仔的辛酸
作者: lvdandan    時間: 2009-3-23 04:53 AM

有几句和我的辛酸
作者: huangkyle    時間: 2009-3-23 11:35 AM

越看越自卑怎么办咯?
作者: hijk259    時間: 2009-3-27 02:22 PM     標題: .

友情支持!:lol

我是个演员,一看见漂亮mm眼就圆…麦考林新蛋卓越当当当当
作者: ken0521    時間: 2009-3-27 04:04 PM

哈哈,说的确实有点道理
作者: 大波成    時間: 2009-3-27 08:14 PM

老兄.支持./
我是中国大陆的
作者: pets1987    時間: 2009-4-4 12:55 AM

無辦法。。。講出曬我地既心聲。。。

經典。。。
作者: yasan0969    時間: 2009-4-6 04:54 AM

nice working poem thanks for sharing
作者: lamsh99    時間: 2009-4-6 05:17 PM

正正正正正正正正正正
作者: hippy_123    時間: 2009-4-6 06:58 PM

thanks
作者: 34311169    時間: 2009-4-7 11:49 PM

几好啊~几流畅啊。。
作者: ha1bennet    時間: 2009-4-13 07:43 PM     標題: 回應 zactlion1899 第 1 篇文章

支持,現實本是這樣,能者多勞.
作者: c671478496    時間: 2009-4-14 11:20 AM

别告诉我你自己写的啊,老有才了!
作者: haohaoren    時間: 2010-4-25 04:28 PM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0