標題: 「英國皇家陸軍部」 [打印本頁]

作者: ydogydog    時間: 2012-11-5 01:51 AM     標題: 「英國皇家陸軍部」

在第八集,馬國明所飾演的鍾啟燊與由劉松仁飾演的鐘卓萬提及一單官司時,鐘卓萬說原告是英國皇家陸軍部,但英國從來都沒有皇家陸軍。在劇中設定的二十年代,只有海軍(及旗下的海軍陸戰隊)擁有「皇家」(Royal)名銜。到現在亦只有海軍,海軍陸戰隊和空軍擁有皇家名銜。雖然陸軍內多個軍旅都有「皇家」名銜,整個陸軍隊從來只叫「英軍」(British Army)。
作者: da52783    時間: 2012-11-5 11:11 AM

咁係唔係資料搜集得唔好? BTW, 樓主好似好清楚
作者: apes_hk    時間: 2012-11-6 04:22 PM

多謝補充~
作者: colourbeast    時間: 2012-11-12 05:21 PM

是否有這樣的東西嗎?
+ u, R& c3 [3 E/ C2 W0 itvb now,tvbnow,bttvb"皇家香港"在80年代被使用...
  V8 U4 \1 |8 x6 v# W, Y  W3 Q) itvboxnow.com
作者: herobinbin    時間: 2012-11-12 10:23 PM

我明白什么叫皇家军
作者: 一知半解    時間: 2012-11-15 12:01 AM

日本就皇軍, 仲有劉松仁成日長篇大論講英文
作者: sammid123    時間: 2012-11-19 04:12 PM

咁都畀樓主留意到!其實英國真係好似乜都冇ROYAL 呢個字...
作者: u157    時間: 2012-11-19 07:28 PM

英國陸軍曾經發生叛變,所以禁止擁有「皇家」(Royal)名銜!
作者: hkcdfamily    時間: 2012-11-20 03:25 PM

作者: jaslam    時間: 2012-11-21 01:25 PM

英國陸軍曾經發生叛變,所以禁止擁有「皇家」(Royal)名銜!
# p8 M8 @- h3 k& x2 g# u/ _tvb now,tvbnow,bttvbu157 發表於 2012-11-19 07:28 PM
tvb now,tvbnow,bttvb! t" i+ T8 {9 k+ L5 E( X
你唔講我都唔知
作者: Amigo    時間: 2012-11-23 04:51 PM

Poor ignorance of TVB directors. Purely lack of general knowledge, not to mention those in the legal , military and technical fields. A whole bunch of naive and simple-minded directors in TVB!!!
作者: edmanco    時間: 2012-11-23 07:10 PM

正確來講, 英國皇家海軍才會被派駐守海外殖民地!
作者: wk_leung    時間: 2012-11-24 06:13 PM

算啦, TVB嘅劇集從來都喺咁上下嘅啦. 睇電視劇喺免費消聞節目, 又唔喺考據屯乜嘢, 何必咁認真.
作者: 電磁波    時間: 2012-12-1 02:28 AM

呢兩套台慶劇已經比之前D劇算認真了! 起碼唔會好像回到三國時關公連馬都冇得騎...!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0