標題: 慘談【初五啟市錄】 [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2013-2-9 05:09 PM     標題: 慘談【初五啟市錄】

2 m; m3 D  d6 s, ~公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb5 h# U! }& f! M
用「生不逢時」來形容【初五啟市錄】我認為適合不過了。劇本如果改在二十年前來拍,也許還會有人捧場。* C$ w( i8 Y  ~5 u; X5 s: C& {
. B8 e7 r: l- e  E
從“【初五啟市錄】你來評評分”一帖的投票結果中,我首次看到了如此負面的情況:tvb now,tvbnow,bttvb. x6 c' V* ?% l! Z# [1 v
認為本劇不合格者佔35%,認為僅僅合格的佔28%,兩堆數字加埋超過大半數,另外認為中上及精彩加埋又
( W' w, j/ X8 J$ q
差不多28%,真係唔知點算好?tvboxnow.com* w8 s4 m# y. R$ {

5 U/ @, x8 J5 ktvb now,tvbnow,bttvb一直以來,我所發的帖都是偏幫此劇的。0 t" U! y% P# k4 Y. B' n: C$ l+ _
例如,我在綜合劇集吹水區攪了一個『《初五啟市錄》優點缺點對對碰-大派利是』的活動,試圖將本劇的一些
+ P& w7 N3 G* g/ q6 U2 k& U  a4 l* ?小優點拿出來傾吓。我期望劇情發展下去會有一段半段較吸引的故事會出現,另一不放棄本劇的原因是梁材遠TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! j9 \& l" L6 b, j# E) S
監製的劇集向來是穩膽的象徵。雖然不是次次收視都超好,但實在鮮見如本劇的惨淡景況。
( U+ M" U5 [, w4 c! J1 q* h

( X% o& t# l$ d- e就以近期重點的劇情而言,是關於爭奪大清玉璽,妄想反民復清的那一段。tvb now,tvbnow,bttvb9 m# c7 a. [- X2 C, R. m
大佬呀!今時今日重玩“反清復明”?呀!講錯左,係“反民復清”至啱。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 S; j; I8 J& Z+ S5 T9 B
成班人喺度進行類似黑社會的儀式,又口嗡嗡一些甚麽的。如果我不是有責任協助管理某些討論區,必須對劇
- V0 ^! f" V) J4 e1 D' ?: ntvboxnow.com情清清楚楚明明白白,我真的想轉台。

! J0 S2 K5 }# v8 O3 j4 }2 gtvboxnow.com' q7 s8 i5 R. R+ E% P2 J2 I' h
不像【幸福摩天輪】、【法網狙擊】及剛完結的【老表你好野】,我都不知寫不寫【初五啟市錄】總評好呢?8 |8 U" k4 J: `4 q

0 Q8 z  w$ x. C其他網友,如果你地都想讚或彈下【初五啟市錄】,除了在本版塊外,在綜合劇集吹水區有一個專版. T" n& ^2 }0 f/ f# Q4 O( @2 d
『《初五啟市錄》優點缺點對對碰』,講完有利是派架。

5 V4 u" D6 y2 r4 O. e: ghttp://www.tvboxnow.com/thread-2464618-1-1.html
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-9 05:16 PM

但我一定會追埋結局的,近來像有小小高潮位。
作者: gtp118    時間: 2013-2-9 05:39 PM

辛苦你啊.谢谢分享
作者: fatgot    時間: 2013-2-9 06:40 PM

i like it, it a good show
作者: butyu    時間: 2013-2-10 02:26 PM

編, 導, 演 都不成, 亞視又唔爭氣,無得選擇.
作者: sunnyyk    時間: 2013-2-10 04:20 PM

正如版主所說,劇本如果改在二十年前來拍,也許還會有人捧場。公仔箱論壇" U2 c" U0 t- V7 M
說得好 說得對
作者: jactkwn    時間: 2013-2-10 09:06 PM

% n" |. X& {8 [5 I公仔箱論壇
3 `/ t2 C3 J; h0 A5 NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。唔覺得樓主偏幫, 反而材叔微博就好多人偏幫. 例如有位觀眾TVBSTARS話:初五是需要非常認真看的,因為人物多,而且其實不同於其他的故事,不是它沒有主題,而是主題就在一個”市”上
& n; x- {* q* ttvb now,tvbnow,bttvb
( `5 A; A% c* c  P* I% v: ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。睇番TVB周刊訪問材叔, 個主題又真係深, 同OUT左D. 做唐吉訶德係好辛苦的. 你點可能叫香港人回歸基本, 知足常樂呀? 忍政府呀?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, p* {7 L; i/ x' b" t( H5 u. t) n

7 r/ J3 B3 \+ F4 o) i( Otvb now,tvbnow,bttvb反而我諗如果唔係要播老表, 用初五人馬去拍個更保守(冇哂中港衝突)、反映現今社會民生(缺宅男女輕鬆版)的賀年劇,應該效果更好.公仔箱論壇! e" \, z- m4 ]6 @1 Q
同埋演員同監製都係保守, 第十三集英雄救美一幕, 應該之前上報紙宣傳啦.
作者: 大文細佬    時間: 2013-2-11 09:25 AM

1# leekwoklam
4 d% q( s% k3 ^tvb now,tvbnow,bttvb辛苦晒你.. 套劇其實唔係唔掂.. 劇本OK架... 揾唔啱男主角啫 兩個男主角得一個交到戲...
作者: zhuceyongyong    時間: 2013-2-11 09:26 AM

确实不怎么好看,有点粗糙
作者: evaloo    時間: 2013-2-11 03:17 PM

冇乜所謂, 但求有免費娛樂就算了吧!
作者: showmetheway    時間: 2013-2-12 12:27 PM

睇電視劇 , 尤其香港既 , 要 "認真睇" 真係天大笑話 !
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-12 04:43 PM

butyu , sunnyyk ,jactkwn , 大文細佬 幾位老友有心機回帖,當然抵讚啦。
作者: 屁屁zzz    時間: 2013-2-12 07:17 PM

我寧願呆望天花板,也不想看它
作者: yq9394    時間: 2013-2-12 07:24 PM

搞笑的戏都几好睇!
作者: mdboy888    時間: 2013-2-15 12:19 PM

那天市長認二子
* W1 _, w$ M8 G) }tvboxnow.com永昌盛二度到酒樓喝茶# p( y, Z( |) ^( [$ x+ c. r
九哥龍哥自動讓位工會主席tvb now,tvbnow,bttvb0 l+ d7 \: W5 m  i3 S+ G- A  T
狗腿巴結的那付綏樣, M) ~. f1 @' D
那集看的很爽
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-15 04:47 PM

mdboy888 回帖幾有心機,請繼續支持。
作者: ydogydog    時間: 2013-2-15 09:32 PM

我覺得套劇其實有o的野想講
5 j& ^" @& m6 J( C. q. F* etvboxnow.com但唔敢去" U; G) e/ \+ g; H& d, W* Q

" e4 f/ Q5 Q# B+ b4 t9 d+ ?/ u例如反民復清班人
4 o7 G& s: d7 D' R其實可以寫多o的tvb now,tvbnow,bttvb& A! D! ]+ N, g& @4 l, l8 H" f# |& S

$ x- m3 d) T6 S9 _# l另外宋禮和其實可以早o的做代市長tvb now,tvbnow,bttvb1 A& t% B: F/ s. h- V4 U% A2 F) \8 I
$ e% z8 V& b# c' ~+ P8 U  y
反而咩咩情情塔塔公仔箱論壇) |1 P/ U, W. U. F# [) [
邊個點樣點樣落難
" Q$ T7 g8 {  D; z. }( [tvb now,tvbnow,bttvb反而著默太多啦!
作者: tivib    時間: 2013-2-17 10:55 AM

好喜欢的戏
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-17 04:09 PM

ydogydog回帖幾有心機,請繼續支持。
作者: serrurier    時間: 2013-2-18 07:22 AM

我稔套劇集本身係過年時期做的,志在開開心心!高高興興!內容無話大奸大惡,總之結局時候來個大團圓,迎合新正頭的氣氛!
作者: roybut901    時間: 2013-2-18 09:16 AM

浪費電力, 見到陳錦雄個七頭皮已經唔想睇
作者: rrrong    時間: 2013-2-18 12:55 PM

谢谢分享
作者: winstonlove    時間: 2013-2-21 03:08 AM

陳錦雄做戲幾好ga,
3 M9 L2 q( c3 m, m: _5 V' T佢欠係運氣tvboxnow.com2 A8 R/ i6 n6 W( T1 ?
佢由巴不得爸爸之後做既戲係好左
作者: ydogydog    時間: 2013-2-21 12:15 PM

23# winstonlove 2 `+ h( \: `  ^& g& I

" U' t4 I3 B, {1 i; O6 t5 s公仔箱論壇係? 團圓人人話佢唔掂喎TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& i  M/ v4 {  n: b( `

B6 S1 B# q4 N比起創世紀之時
2 f- @, G" u4 e! u7 [2 K8 f陳錦鴻真係好左?
作者: winstonlove    時間: 2013-2-21 01:29 PM

+ o; V4 Z  F. ~! x1 [tvb now,tvbnow,bttvb
( r5 R0 T: l8 x, [+ t$ s* X7 K
23# winstonlove
, I" T6 ?0 I3 a" m% M, a9 Ntvboxnow.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; C/ U: Q- G/ j) e% @
係? 團圓人人話佢唔掂喎tvboxnow.com, {/ T2 L* R' B* y( H, q1 t5 R! y; y8 O" k

1 ^9 i/ ?4 @- N" [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。比起創世紀之時tvboxnow.com, [: R6 [3 |4 ^+ \3 a, e
陳錦鴻真係好左?
6 `9 _: X; {2 q3 J: E公仔箱論壇ydogydog 發表於 2013-2-21 12:15 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 t4 h# u; G* }+ {

* A% w& ^- O  R) B. d3 c& dtvboxnow.com呢部戲係新年做,新年流流唔係呢個結局,咁你想係咩結局
+ F( O2 T. a* o) n5 ^tvb now,tvbnow,bttvbttb d戲有咩話掂唔掂,佢走咁多人材,好少少咪收貨,唔通你仲想精彩萬分緊張刺激高潮迭起
* N. F; x3 W/ P
0 ^8 t( i- D* i" [# Q' k* {7 Btvboxnow.com陳錦鴻真係好左,我覺得係la,
( l+ |" L! w+ x& |5 q! iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。不過你可以唔認為係,人人睇法唔同
作者: ydogydog    時間: 2013-2-21 04:55 PM

25# winstonlove
  P: e% u  W' }% fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  @7 ?0 x/ M* c  a5 }7 i% b
係人人要求唔同
8 w, {# S! q/ N2 G) D& b9 j( h/ ^tvb now,tvbnow,bttvb我只覺得普普通通
作者: ydogydog    時間: 2013-2-21 04:57 PM

( _( Q& F$ u# W, R公仔箱論壇
, |) X7 \5 t6 J/ {tvb now,tvbnow,bttvb呢部戲係新年做,新年流流唔係呢個結局,咁你想係咩結局
: k" y% t) z; ^+ _; d* d+ s4 l4 Ftvboxnow.comttb d戲有咩話掂唔掂,佢走咁多人材,好少少咪收貨,唔通你仲想精彩萬分緊張刺激高潮迭起tvb now,tvbnow,bttvb9 [' y) m: |9 |; F

$ u- ^8 D' E3 @& c公仔箱論壇陳錦鴻真係好左,我覺得係la,
/ Q; @8 |& v5 u' r2 C6 b3 PTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。不過你可以唔認為係,人人睇法唔同 ...+ a1 R) F  H9 H, x; ~0 q
winstonlove 發表於 2013-2-21 01:29 PM
/ ?- |8 F9 {1 u" B公仔箱論壇
/ i! o1 S7 E5 V% _# F仲有tvb now,tvbnow,bttvb  c! n/ c: h; Q6 `1 S
我所指既"團圓"公仔箱論壇2 a( u0 p7 Q* ~* M4 x. o
唔係呢套劇既結局
7 o. n/ A& z2 S  ]. O; ~tvb now,tvbnow,bttvb4 ]" n; A* V. K) N! y: s6 ]: _
係無耐之前
& d- Y; B( k7 y4 Y公仔箱論壇陳錦鴻主演的劇"團圓"3 y- U" Z6 o& x' a0 k
他被指為萬梓良第二
作者: winstonlove    時間: 2013-2-21 08:04 PM

本帖最後由 winstonlove 於 2013-2-21 08:07 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb# U& U+ J' q4 K% H! l: n) h: ~0 F" [

$ A4 x4 M+ a: l; RTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
25# winstonlove , c& _/ i2 K, N" n2 e
' ~* N$ j' Y% C: m4 J
係人人要求唔同+ L9 }$ a6 R8 p0 O
我只覺得普普通通0 w3 u- v7 ?, P. X1 f' d: n; C
ydogydog 發表於 2013-2-21 04:55 PM
# V) r+ k& j; |3 d1 i8 Q" T# {# z

8 U8 r( c7 x# b" m0 l- V* K睇戲當然要有要求% T, {& [0 {- b3 w# A
但並唔係一定要達到講人人話掂先係掂# A  j; f. u6 A
到最後都係睇你有咩要求
- Y. w3 N3 {% U  ]- j; E0 n
1 ]$ K. n9 \6 o/ Y( h3 q你只覺得普通係因為呢部戲真係普普通通tvb now,tvbnow,bttvb8 y: U1 T# J! y( `5 b! \
一流廚師配九流鎹,點煑,好味極都有限tvboxnow.com2 a5 Q1 a$ I: D( v* z9 ?* D5 _
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 {- n( V' T+ ^  _7 x
一部戲有好演員都尚要有好劇本,兩樣配合,先會將角色同戲中故事發揮到,即係先會有火花
: Q8 |; M3 `! B* y" ^呢部戲故事一般,各項人物角色又平平,幾有火演員都會演得冇晒火,有普普通通劇本,角色,自然會有普普通通感覺,呢d好正常
作者: winstonlove    時間: 2013-2-21 08:25 PM

本帖最後由 winstonlove 於 2013-2-21 08:27 PM 編輯 公仔箱論壇/ }- J8 f( W& ]; ^
tvb now,tvbnow,bttvb) r3 C$ R1 J: m
7 S+ f1 _! q; T& C公仔箱論壇- i, M& H: y. Y
仲有
8 c* P" I: I) H! M3 e: `tvb now,tvbnow,bttvb我所指既"團圓"公仔箱論壇& d6 g/ T% @( N
唔係呢套劇既結局
! f, ^8 `' T& `tvb now,tvbnow,bttvb2 S2 L7 S: U( }  f0 g* {: q
係無耐之前
- f, @7 m: S2 `- K2 f, ]- F0 otvboxnow.com陳錦鴻主演的劇"團圓"+ j- t  q+ C6 c& X; B
他被指為萬梓良第二tvboxnow.com0 ^$ g9 _  e  o1 m. y: K9 f4 Q2 b; f; @
ydogydog 發表於 2013-2-21 04:57 PM
+ s  C8 n$ n2 Y: w; w公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb+ ^; _/ y0 v; f7 J, W

! \+ n& k/ a/ [& Z* z公仔箱論壇
( \# }: s2 [5 R& P7 d& W) |5 B9 r仲有tvboxnow.com) x* F! k  @7 ^# b/ K+ ?
我所指既結局團圓
) S: H1 i- c# A+ P  {$ G公仔箱論壇亦都唔係講對上團圓套劇既結局
+ H; z3 K3 |/ `' D  A+ l) R: R0 @1 s4 {4 w, ]
再講,一個演員演技係要經過時間磨練,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ C, f  E! p9 k0 S1 V1 T
水準冇可能會永遠維持同一水平甘耐,睇戲都係睇佢眼前呢部演成點而作準公仔箱論壇& [7 w' x" b. N' A# \6 o

$ P6 E- ^4 E* M9 f其實一個演員比人話邊個邊個第二唔係好事,冇個人風格$ ]$ A6 T! d6 b# v5 q' E) Z9 _3 F
耐左一定要跳出第二既影子同味道,9 \7 g; Z4 Y) N1 M4 ~' o
陳錦鴻並唔屬於萬梓良個type,即係唔屬於果類人,
. @3 X& i. T! c$ V: Q; y& W' q若然陳錦鴻今時今日仲保持萬梓良風格,甘就真係唔知係好定唔好

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0