標題: 制作不认真。 [打印本頁]

作者: jimmy2427    時間: 2013-9-26 10:26 AM     標題: 制作不认真。

2000年代的benz原来80年代已经有,又系道具组的问题。
作者: edmondng80    時間: 2013-9-26 11:02 AM

TVB的水準差不多了.
作者: 梁嘉琪    時間: 2013-9-26 03:21 PM

根本就當啲觀眾死嘅!
作者: pspalvin    時間: 2013-9-26 09:08 PM

^^ 係甘二就得啦....
作者: kasumi_wong    時間: 2013-9-26 09:32 PM

; \% a9 x6 v/ }' ?8 T* Itvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb5 o5 ^4 t0 F% D8 L) r
喺第三集隆福旅店柜面大堂竟然擺咗一部液晶電視。仲有一場戲對姜勇同天生一句對白“夠雷氣”(夠義氣),雷氣係近年綱絡語言,呢啲唔應該喺八十年代出現吧,太多穿幫。
& ^4 l: z& [+ S9 b$ ptvboxnow.com* ?; N, m6 c" L
至于澳門外景還算可以,有啲舊澳門味道。但喺而家嘅香港想拍八十年代嘅香港就難啲啰。香港呢幾十年變遷太大,點都拍唔出八十年代香港嘅味道。
作者: LoFung1234    時間: 2013-9-26 10:46 PM

喺第三集隆福旅店柜面大堂竟然擺咗一部液晶電視。仲有一場戲對姜勇同天生一句對白“夠雷氣”(夠義氣),雷氣係近年綱絡語言,呢啲唔應該喺八十年代出現吧,太多穿幫。
. |- g* d2 Y: p4 e$ A1 x4 Z7 v2 gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇+ {4 m+ B+ G$ Q( E" f. V" C
至于澳門外景還算可以,有啲舊澳門味道。但喺 ...
  }1 b- J/ D$ M" P4 T3 U, d公仔箱論壇kasumi_wong 發表於 2013-9-26 09:32 PM
4 y6 Q  {% t& Y
雷氣好耐喇,唔係網絡語言,係好耐既廣東話,粵語長片都有出現
作者: ykkbmw    時間: 2013-9-26 11:12 PM

but a very good script
作者: hoong1981    時間: 2013-9-26 11:34 PM

第3集上廁所的馬桶系按中間鈕,先進哦。80年代就有。哈哈。
作者: suesanmi    時間: 2013-9-27 07:48 PM

除左主角D IMAGE 同服飾比較似~ 其他的都好不合情理~~
作者: immwct    時間: 2013-9-27 09:37 PM

唔係個個都知麻
作者: aussieboy    時間: 2013-9-28 11:05 AM

喺第三集隆福旅店柜面大堂竟然擺咗一部液晶電視。仲有一場戲對姜勇同天生一句對白“夠雷氣”(夠義氣),雷氣係近年綱絡語言,呢啲唔應該喺八十年代出現吧,太多穿幫。公仔箱論壇# |) n+ i+ v5 x

9 o$ I6 k# u4 V( @3 Y6 atvboxnow.com至于澳門外景還算可以,有啲舊澳門味道。但喺 ...- l8 \/ }3 |4 l2 q) ]/ o
kasumi_wong 發表於 2013-9-26 09:32 PM
( L+ k% K/ d5 r, z! g! R8 KTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。雷氣係網絡用語?大佬~黑社會講架
作者: koonwah    時間: 2013-9-30 09:07 PM

“夠雷氣”(夠義氣),真正係八十年代產物,
作者: ongong84    時間: 2013-10-7 04:48 PM

很多穿崩鏡頭
作者: ykt002    時間: 2013-10-7 06:36 PM

如幾十年前的真實性戲劇,現在D八、九十後是沒有人睇的,需要加入現代啲綱絡語言才有趣味性哦
作者: d894    時間: 2013-10-8 02:35 AM

睇戲就只係娛樂一吓,唔好駁戲,唔係盞自己辛苦。
作者: skyrise1    時間: 2013-10-8 11:46 AM

將就一下
作者: liky    時間: 2013-10-8 01:12 PM

1 ?' \/ d% T# l9 Q; l$ G8 P( N  hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。d894 發表於 2013-10-8 02:35 AM
6 w* W& ]) m0 {7 z# Q同意,這樣看電視,確實很辛苦⋯⋯
作者: tommylau0704    時間: 2013-10-8 01:39 PM

2000年代的benz原来80年代已经有
作者: chinchiu2004    時間: 2013-10-8 10:21 PM

我同意,睇戲是一種娛樂找錯處是非常冇趣
作者: hashonet    時間: 2013-10-9 09:30 AM

建築是大問題,觀眾只能裝作沒看到。
& X9 X) _* `  qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇4 _" g  w  V8 {/ N! d
但服裝、化妝都很用心。
. G* n0 g! X6 }: Q0 ^# {$ y, d; U' R8 d公仔箱論壇
3 n, r' W; X. [- U4 s* }, J個人還是比較認同巨輪這部戲的用心,劇情看起來比較溫吞,但如果觀眾還有八十、九十年代的記憶,這些場面都會令觀眾想起一些回憶,例如有人說鐘的角色說話常說英文,扮上菜,但那個年代就是流行ABC,大家都搶著去留學,如果是這麼想,可見對自己生活的時代不甚了解,往後應該多製造點時代回憶。(多參加戶外活動、團體活動,宅在家裡也不是辦法。)
作者: MervynL    時間: 2013-10-9 11:33 AM

完全認同
作者: OuSan    時間: 2013-10-10 02:57 AM

谈负面感受嘅观众好多。
作者: tommylau0704    時間: 2013-10-15 01:15 PM

TVB的水準,除左主角D IMAGE,同服飾比較似不合情理~ 其他的都好差不多了唔好駁
作者: kenyiu97    時間: 2013-10-20 10:46 PM

無線一貫作風.
作者: aidongzi    時間: 2013-10-25 05:14 PM

我觉得还好吧。。。。。
作者: mojoe    時間: 2013-10-29 04:43 AM

haha,what about those Mobile PHONE?
作者: roy_puzzle    時間: 2013-10-29 11:23 AM

有平面電視咁激 @@?
作者: 鬼虎    時間: 2013-10-31 09:42 PM

成日都有問題啦
作者: fatmanetc    時間: 2013-11-1 09:42 AM

請問香港警察可以帶槍在澳門執法嗎?
作者: ekincheang    時間: 2013-11-1 02:04 PM

電視劇睇ge係劇情,又吾係道具....駛乜咁認真..TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" z7 T) h" E& R
80年代ge衫褲鞋襪 無而家咁好布料tim...
作者: 紅花綠葉    時間: 2013-11-3 01:27 PM

睇戲就只係娛樂一吓,唔好駁戲,唔係盞自己辛苦。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- V2 H% l& J3 e# Y5 I' w$ a$ V
d894 發表於 2013-10-8 02:35 AM
& _2 t/ i( Z* ]  ]! s% v6 bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& {3 e& m: b* ]1 t, ]! G# x2 @
TVB適用,亞視即死
作者: 紅花綠葉    時間: 2013-11-3 01:56 PM

( ?6 g* j( Y$ s# _3 gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。d894 發表於 2013-10-8 02:35 AM
tvboxnow.com1 P6 k$ m& O0 S% _( {& l) q

! F! |: Z. T8 e, ?* @. @& {tvboxnow.comTVB適用,亞視即死
作者: fukingwing    時間: 2013-11-3 06:53 PM

确实好多bug,将就下就算啦

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0