標題: 導演唔得細心 [打印本頁]

作者: lycgary    時間: 2013-11-7 02:59 PM     標題: 導演唔得細心

尋晚果集, 魚仔洗手準備做手術果段, 正常出水掣係用腳踏的, 並唔係洗乾淨手又用返手去關水喉的.
作者: 大文細佬    時間: 2013-11-8 01:12 AM

, b) G; K9 Q+ G
其實真係唔係咁想响討論區批評on Call 2 因為我本人勁like馬明.. 但呢套劇令我好失望! 睇完兩集已經唔想再睇落去... 套劇嘅製作班底好有問題.. 以下係我個人嘅觀感: -
- A3 O; v5 N% q8 G5 q9 S
: G: @( ^& y6 ~( YTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1. 明明馬明有份响現場救車禍嘅受傷者, 但佢居然唔洗隔離.
! u. z( K2 Q8 r0 x" Htvb now,tvbnow,bttvb2. 馬明居然心靈相通到預知楊怡會瞓瞓下走出黎睇佢寫定啲字.
. P, E% Z, I7 A+ Q5 I0 `3. 醫院唔見咗病人居然要call醫生返黎揾.tvboxnow.com2 u; {% z* c. N2 ]$ K
4. 醫生得閒到成日做義工開解&handle病人嘅心理, 無錯, 响正常門診時醫生嘅角色係需要理解病人嘅心理, 但唔需要無時無刻咁做埋心理醫生或者social workers架嘛.
$ U/ f: Q* [2 P# }# \" I1 N& ]8 P5 h, C
  z8 U* _) \, ], h1 d+ v- ?3 `  ytvboxnow.com我屋企人已經唔想再追落去喇... 但like馬明關係我會繼續睇...希望睇落去會有改善喇.. 因為我真係勁希望馬明今年可以攞視帝架!
作者: 星之晴    時間: 2013-11-8 10:45 AM

1. 明明馬明有份响現場救車禍嘅受傷者, 但佢居然唔洗隔離
- a# I# |0 v+ q一開始我真係以為係佢俾人隔離
* B. N$ b/ b  H: T/ Atvb now,tvbnow,bttvb點知下一個鏡頭就話係魚仔負責做手術.所以佢要隔離- `, S2 y# S0 q# H( w9 S& ~
唔知馬明救傷者時有冇接獲到D血.但正常點都要隔離先岩=.="公仔箱論壇3 V1 j4 A" J3 O

( @0 ^1 u6 P9 I. C* z( B2 G; LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
# V8 v/ G" y7 D0 \, q$ h- ttvboxnow.com4. 醫生得閒到成日做義工開解&handle病人嘅心理, 無錯, 响正常門診時醫生嘅角色係需要理解病人嘅心理, 但唔需要無時無刻咁做埋心理醫生或者social workers架嘛.公仔箱論壇/ Q- ^  _+ a; \( U
! \) }( c3 k2 T; [
呢點我都好認同.因為唔止一集係咁.佢地成日都係到做緊SW咁~我又唔認為佢地有咁多時間@@* S; b! j5 Q* \; y2 y
放假都要CALL佢地返黎搵唔見左GE病人...
作者: 大文細佬    時間: 2013-11-9 12:10 AM

3# 星之晴 原來都有人有我同感, 因為我完全客觀分析. 如果主觀一定超讚喇.. 因為馬明嘛, 呢啲唔係我地要求高, 呢套劇的而且確係制作班底有問題, 唔關啲演員事, 希望TVB接受多啲人嘅意見改善下喇.. 如果以收视黎評視帝受歡迎程度, 睇黎今次馬明都無乜機會...
作者: zero1203    時間: 2013-11-9 11:13 AM

只能说他们做得太过火了.... 一般唔见左病人系应该叫security或者护士来搵就得啊. 奇怪ge系Call边个医生都好, 都系医生返来之后先搵到个病人, 哈哈哈... 搵人效率真系好低, 加上医院好小睇见有security, 我睇完短短四集, 问题已经咁多, 就冇security帮过手, 都系医生一脚踢.
作者: 星之晴    時間: 2013-11-9 01:47 PM

4# 大文細佬 tvboxnow.com' g, w5 W8 Z* F$ r: Y
我多數睇劇都係會客觀分析.畢竟我幾多藝人都幾中意下~, P+ d7 V) f+ [
馬明係好左.我覺得比之前套衝2好左~ (感情戲方面.因為有時馬明D內心戲係差D D)
; ]9 Q5 s- L0 \) I6 Z4 m公仔箱論壇其實好多時都係套劇集本身問題多.
8 Q0 z2 ]) |0 n' |* P* C% E. w公仔箱論壇又或者做後面GE做得唔好.( k- b5 C2 i: x6 L, @6 d
諗得唔夠細心.
" Y8 V/ j* E# ]) ?- N6 [. xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。其實ON CALL 2個問題已經唔算太大..
& X* G6 N% `! _+ r9 Ptvb now,tvbnow,bttvb依家9半O個套.問題超大
作者: ckh99    時間: 2013-11-9 10:20 PM

1. 明明馬明有份响現場救車禍嘅受傷者, 但佢居然唔洗隔離.
9 J' X. C% s1 ~9 J2 G1 W公仔箱論壇2. 馬明居然心靈相通到預知楊怡會瞓瞓下走出黎睇佢寫定啲字.
- v( F8 W( K6 u! f8 ^公仔箱論壇3. 醫院唔見咗病人居然要call醫生返黎揾.
: V; r9 u) l0 Z4. 醫生得閒到成日做義工開解&handle病人嘅心理, 無錯, 响正常門診時醫生嘅角色係需要理解病人嘅心理, 但唔需要無時無刻咁做埋心理醫生或者social workers架嘛
" o1 u/ ~3 D$ x1 }0 c8 x* V: XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
' ^7 l% n: H) |* \! Btvboxnow.com- [4 ~$ P' P) x) j5 P  T

0 b& w. F  R2 G' Q8 M% x$ k2 Ttvb now,tvbnow,bttvb以上問題::# v3 G0 Y6 ^# ^2 N( |+ y6 g
1.認同,佢居然唔洗隔離
6 ^& J  U2 |) m0 ]4 p2.心靈相通都算講得出$ u# l3 B8 \; U# h- z
3.唔見左病人,洗唔洗CALL醫生返呀,咁要其他部門來做咩呀??醫生係唔係好得閒,又做社工,又要做搵人,又要救人,D護士唔洗做野呀!!
作者: 東莞仔    時間: 2013-11-9 10:27 PM

1# lycgary
. q" Q" l6 I5 m, N  i& ^" {呢個錯誤係唔應該犯。
作者: 東莞仔    時間: 2013-11-9 10:28 PM

2# 大文細佬 公仔箱論壇- z' c& E5 h  P8 U" S. W
你都講得幾客觀。
作者: 東莞仔    時間: 2013-11-9 10:29 PM

4# 大文細佬
' a/ E6 ]5 A' gtvb now,tvbnow,bttvb馬明都幾有觀眾緣。
作者: AIRKING999    時間: 2013-11-10 08:25 AM

嗰個港男醫生唔該俾多d專業意見! 明知d劇情唔合理都照做!!
作者: AIRKING999    時間: 2013-11-10 08:48 AM

香港d關於醫療d電視劇簡直不知所謂!!
作者: ckpeteryap    時間: 2013-11-10 10:52 AM

朱千雪不会演戏
作者: oblivious    時間: 2013-11-11 08:56 AM

1# lycgary
, ?1 V5 H3 P* o9 x& I) V0 y, X! \tvb now,tvbnow,bttvb, i) B8 o0 U2 T$ D
Going back to the thread starter, I had the same thought!! Hospitals should have a system where they use the pedestal instead of handle, to keep your hands as clean as possible before going in surgery. Heck, I even have that at work even though I don't go in operation rooms. , ^# W7 t- Z0 Z) B5 y# v1 _* L
! i9 i8 b1 ]9 s3 C9 z6 X- T
Because they showed it rather quickly, I almost thought that she didn't wash her hands again after falling down, cuz she touched the floor...
作者: chinchiu2004    時間: 2013-11-11 01:46 PM

編劇簡直不知所謂
作者: saiii    時間: 2013-11-11 08:03 PM

呢d唔合邏輯嘅我就無謂多講.大家都係金睛火眼
# E3 q+ F( t* mtvboxnow.com但係朱千雪嘅演技真係每次到佢個part我都要快進
- w* l& W) U4 P; n' YTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。唔知個嘴係天生咁好孖潤腸定係點啦tvboxnow.com1 r9 o+ l% R5 q1 }
不過真係零演技,仲要同有番咁上下演技嘅吳啟華感情戲.睇得我好痛苦
作者: yuenloi    時間: 2013-11-11 08:58 PM

有時真的好多錯漏,無法人都會有錯。
作者: NyxCH    時間: 2013-11-12 01:06 AM

覺得魚頭d戲份好少!
作者: babylonzone_lew    時間: 2013-11-12 12:17 PM

醫生被明星化/神化! 為咗令明星醫生有更多出鏡率, 所以事務大小都關佢哋事, 而且仲係去到有醫生,就冇甩拖嘅境界囉!
作者: kasumi828    時間: 2013-11-13 01:00 AM

TVB 經常犯呢D野...
作者: bigheadmanken    時間: 2013-11-13 02:00 AM

If expectation Is lower, everything is fine after all!!!
作者: 大文細佬    時間: 2013-11-13 05:58 AM

21# bigheadmanken tvb now,tvbnow,bttvb: j* c) x8 c: z2 W; ^) y2 J
It's only least expectation! unless we need to consider it as comedy, anyway, let's see if it can be improved!
作者: GGTTGG    時間: 2013-11-13 01:15 PM

是咯,第二辑比第一辑差。。。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% `: P" e0 H# A, B0 Z. v
看了2集,不想再看了。。。
9 [6 a7 ]2 w3 ~) n2 utvboxnow.com太多不会做戏的新人,看到好闷。。。. t" x$ Z" {% W+ ?8 _& I  l# Y
看到“香香”和“朱千雪”就想睡。。。
8 t+ |; W+ \& iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。好失望!!
作者: koonwah    時間: 2013-11-14 09:24 PM

d劇情唔合理都照做,唔關啲演員事
作者: lqs6606959    時間: 2013-11-15 09:37 AM

TVB人才流失啊
作者: chinchiu2004    時間: 2013-11-15 04:14 PM

正常出水掣係用腳踏的, 並唔係洗乾淨手又用返手去關水喉的.ON CALL 1實習醫生以做過都唔記得
作者: merorchid    時間: 2013-11-16 09:45 AM

我都喺因為馬明先勉強追落去。。。本來之前看 飛虎 覺得謙謙都幾好,點知佢響 on call 真喺好差,唔知喺唔喺因為楊怡一起拍,謙謙好似過去興奮甘,演到過曬,之前 話佢做肺葉手術 果集,搞咩啊,大佬,如果你隻手真喺甘搞個病人個肺,S得啦!
作者: crystal1357    時間: 2013-11-16 11:35 AM

朱千雪做戲唔好睇
作者: karrwong    時間: 2013-11-17 05:48 AM

Don't be too hard to them.
作者: swdlhk    時間: 2013-11-20 01:44 AM

tvb D戲係咁架啦
作者: reevekane    時間: 2013-11-20 06:08 AM

老实讲剧情不够紧张
作者: mrfusion    時間: 2013-11-20 08:18 AM

尋晚果集, 魚仔洗手準備做手術果段, 正常出水掣係用腳踏的, 並唔係洗乾淨手又用返手去關水喉的.
0 h) ~. `; p* ntvb now,tvbnow,bttvblycgary 發表於 2013-11-7 02:59 PM
! q! Y$ L/ N6 m- U4 a- U6 V# BTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: S& s5 P- ^+ a
Not all hospital use foot operated tap, but all used elbow operated tap.$ g' C- H( p# \$ p7 [
tvboxnow.com0 V$ v( T: }& V# f
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/01/05/article-2082744-0F594BCC00000578-212_468x340.jpg
6 H3 `2 q4 N/ otvboxnow.comtvboxnow.com& X8 }8 V3 I  f' V

作者: kenyiu97    時間: 2013-11-25 07:37 PM

又話有在場顧問?
作者: momochacha2007    時間: 2013-11-26 05:12 PM

Hahahaha, it is just a show.
作者: ~chopper~    時間: 2013-12-7 12:05 AM

無人CHECK

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0