標題: 《天眼》討論區 [打印本頁]

作者: timmaxsing    時間: 2015-2-27 09:37 AM     標題: 《天眼》討論區

[attach]3051164[/attach]
7 r# X. ~5 d3 i9 v4 v" [! ~公仔箱論壇

$ X" ]1 B4 {# ]# H8 v, H. M- f人類與生俱來只有一雙耳,一雙眼,能見能看的,有限之極。基於人與人之間的不信任,俗稱「天眼」的閉路電視系統因而誕生,替代人類無時無刻,無邊無際的監視。久而久之,人對人心更加存疑,對天眼深信不疑,卻從未想到,對人類最忠實的天眼,把人與人之間那所餘無幾的互信加以踐踏。當你以為天眼最可信,到最終卻為天眼所陷害時,你會否迷失?: t7 y- R$ C0 W1 _7 `7 T7 e

' y1 D* H6 c7 V" w& i- r, G# ETVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
誠實天眼 「冤枉」良警
# A" J) o$ B+ X, p* J5 p) gtvb now,tvbnow,bttvb
% K* \; i2 d+ j* itvb now,tvbnow,bttvb

1 j! i$ |& S0 @/ d, W* p一年前,司徒舜(鄭嘉穎飾)是警隊重案組中的高級督察。他認為破案的關鍵,往往就藏在那些能把事實忠實呈現的天眼當中。於是,司徒舜每每查案都會鉅細無遺的研究和翻看閉路電視片段,把一切有可能的蛛絲馬跡都找出來。因為他的存在,警司戚令儀(李璧琦飾)所帶領的隊伍得以成為破案效率最快最高的一隊。
1 b# m% O) I4 _' V5 p- ]) u2 b5 H: ptvboxnow.com
5 l$ K' r! `+ [3 S" W# g
一天,司徒舜接到一通來自紅顏知己周靜雯(梁琤飾)的電話,再加上同袍黃雅晴(林夏薇飾)的證供,與一段不會說謊的閉路電視片段,使司徒舜被指與縱火案及毒品交易有關……tvboxnow.com1 z& }! M7 H1 R2 @1 ]" q% r" }
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& q6 d) {; M; D% K9 V9 z4 M; `
閉路電視片段中,可見縱火者的容貌及所穿的球鞋,與司徒舜身上的特徵完全一樣,司徒舜直覺認為有人故意設局陷害。即使最終澄清案件與他無關後,司徒舜仍然不忿,毅然離開警隊,決心要追查出事情的真相,並找出令自己險些被當作縱火疑兇的「那個他」!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* y( \8 y- J' V* l7 }( w  L- j" d  i
) G( R6 [5 d: d; b
轉職保安 結識好友
! G3 a% R! g0 A6 j4 Q! ]% k% F+ Dtvboxnow.com  l: h# `$ ~( U
在退休警司友人的介紹下,司徒舜到一家服務式住宅大廈「逸名軒」擔任保安經理一職。司徒舜得到了逸名軒創辦人江匯海(劉江飾)的賞識和信任,給予最大的職權,上任後,即雷厲風行的整頓保安措施,令其他保安同事怨聲載道,其中的范飛(張頴康飾)更認定他是曾令自己受火傷的仇人。7 l6 {% e7 s/ s2 `0 H9 e  M

$ J0 ?5 l/ }9 x% Y' R1 Qtvb now,tvbnow,bttvb
一年後,逸名軒聘請了一批新保安,鄭力行(陳展鵬飾)是其中一位。力行生活知識廣泛,深得住客信任,當中包括一名麻煩住客、小說作家郭凱瑤(謝雪心飾),讓從來看不起別人的司徒舜,也對他另眼相看,漸漸成為好友。司徒舜不時帶力行回家,讓孤兒院出身的力行感受到家庭溫暖。tvb now,tvbnow,bttvb  I2 l/ C4 e7 q9 e# D

7 w0 o! a" w% E! s" e+ m& x. Dtvboxnow.com
私家女探 勾起複雜關係
, J0 Z: y1 T+ b( Y* L4 l) o
: B7 R; H1 |5 X9 c$ g+ N) r  Atvboxnow.com
一次司徒舜在街上遇見一名女途人吳珍妮(楊怡飾),突然被她摑了一記耳光,司徒舜此時想起,珍妮可能認識縱火者,於是極力找尋這名陌生女子的下落。
1 F/ W6 F# a7 K- lTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb/ Y6 N7 w2 }8 L7 D' _

' N( ?5 Z2 [, u+ c5 A7 j司徒舜終找到珍妮,原來珍妮是一名私家偵探,在藍菱(高海寧飾)開設的女子私家偵探社工作。司徒舜與珍妮、力行一起偵查縱火案,誓要找到縱火的「那個人」。期間,司徒舜發現珍妮有超乎常人的記憶力,於是開始培訓她,而兩人的關係卻漸趨曖昧……tvboxnow.com# h: Q6 C8 n  H' |  s. Y( \

8 C) t9 P2 e+ v3 N+ |
另邊廂,珍妮與力行非常投契,感覺得力行似曾相識。力行彷彿很了解司徒舜的心理,時常給予珍妮一些和司徒舜相處的意見,而力行對珍妮也有一種複雜的感覺!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 i4 n& p. p# v$ ?5 g' h
tvb now,tvbnow,bttvb, h. @, u% l1 I' X( u, }5 g# Q
兵賊對決 反目成仇公仔箱論壇) i7 ^; l$ h. @6 i6 ~- n  I
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 `+ r) A: S& r5 M% ?9 |$ C

% [2 B! g! J; _2 _逸名軒突然頻頻發生怪事,司徒舜無故遭菲律賓黑幫追殺,其間力行顯露了超乎一般保安所會的才能,令司徒舜開始懷疑力行的身份。他查出力行與攝影師戴富龍(洪永城飾)特意隱瞞關係,推測力行進入逸名軒擔任保安是另有目的。5 K" _2 B6 _  z; l
公仔箱論壇$ y2 T: i; Q; Z2 h) C

+ F4 V' o4 z( J$ ntvb now,tvbnow,bttvb力行有感受到威脅,用計逼使司徒舜離開逸名軒。司徒舜遂主動向警隊提出復職,讓這對好友突然上演一場兵賊對決。
5 g# d3 s5 U" I2 O$ btvb now,tvbnow,bttvb此時,心中矛盾的珍妮毅然向力行提出分手,力行認定司徒舜奪走了他的愛人,心中的憤恨再度提升。力行決定要利用司徒舜最深信的天眼,改變眾人往後的人生!
  j( r7 }/ V( D5 R- G/ V
  K9 P6 }& f+ O6 [tvboxnow.com

! C5 u3 B. k; M1 j$ i" Vtvboxnow.com人物介紹TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. D: |- n- t# o  V- T% {
[attach]3051165[/attach]
( m, F+ {) v2 \7 H& X& O/ j

作者: tvbckbt    時間: 2015-2-27 09:58 AM

希望不是膠劇
作者: mnb1123    時間: 2015-3-2 01:39 PM

唔好咁大期望就唔會失望,咁分分鐘可能有惊喜
作者: kingsleyyu    時間: 2015-3-2 07:04 PM

唔好咁大期望就唔會失望,咁分分鐘可能有惊喜' g+ ?3 W/ G; p, r0 P1 b/ |
mnb1123 發表於 2015-3-2 01:39 PM
9 D! Z% @- y! K3 G/ p! |9 ytvb now,tvbnow,bttvb
+ Q, @2 b% ^1 i3 B6 g公仔箱論壇TVB d 劇 ,真係求求其其,冇期望就冇失望...
) s" c5 W- z$ W3 \6 g# V- c  i% w! ltvboxnow.com
( c, z! h3 [: l" U- n; btvb now,tvbnow,bttvb仲要可能有頭威,冇尾勢...
作者: shell28    時間: 2015-3-3 09:47 PM

年頭劇預左做炮灰
作者: CC517    時間: 2015-3-4 12:55 PM

咁咪未審先判,唔多公道喎
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-4 05:55 PM

咁咪未審先判,唔多公道喎
* ~# p/ A1 o( o1 G$ Atvb now,tvbnow,bttvbCC517 發表於 2015-3-4 12:55 PM
0 T& y8 S( ~0 G: v  O
& Z5 D. N" I) i公仔箱論壇哈哈,為鬧而鬧,宜家只要係Tbb出品就可以任鬧,唔使理由。" M7 `) G& H7 w
3 U4 E8 @8 A* s: m' Y$ ]4 A
睇咗頭一集,幾稀奇古怪,做做下又18個月,一味天眼就係証據,拍到個一模一樣的人犯法,
5 D7 O& ^0 E1 N% a) g4 J4 W1 u後來又打得甩,仲奇怪在呢種縱火係刑事案,居然會有陪審團,由佢地決定有冇罪??9 h, x+ A/ b( [
tvb now,tvbnow,bttvb' f  K  X5 ?/ J% D5 h
第時比人捉亂過馬路,如果不服,重審時係咪應該都要有陪審團? 有冇罪由佢地定斷??公仔箱論壇7 z6 R7 X# F' g5 l
公仔箱論壇8 U3 q& N! \8 \. M4 b8 A
陪審團,..............Tbb今次真係痴咗線
* I9 T: H. d! I& C. I* htvb now,tvbnow,bttvb) i' m* P/ `5 X/ E; }; t
  Q, r+ D9 w# q* f3 q# i4 T
18個月後,真係無啦啦,主線一開始己經亂晒籠,而且林夏薇兩套都有出場,角色混亂,$ p  h  D2 |0 K8 C
不過人係靚咗就真,一套做跟班警察,下套就做乜鬼高層,睇少陣以為係咪又做臥底??TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% _* J/ h5 t1 \  x
潛入會計師公司查案? 點解唔見鄭嘉穎? 哈哈,做乜又有個大隻謙??
作者: hashonet    時間: 2015-3-4 07:45 PM

選楊怡確實是不錯。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 x6 c) C" C0 t6 v/ `
胡杏兒是一個很搶鏡頭的演員,所以看她的戲整個印象都是在她身上。(如果是電影就蠻適合的)tvb now,tvbnow,bttvb, H3 p0 i  a- d4 v, p
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 G3 Z" c4 Q3 o  h# V
楊怡不會太突出,也不會很搶鏡頭。(蠻適合現在TBB的人海戰術,新演員多咩,百花齊放。)
- W4 f8 |) ^6 N2 |  K( J4 OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 G* x9 M/ m1 Q6 x6 V1 x  o$ v. I2 z# Z
這部戲還是蠻能期待的。
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-5 12:01 AM

選楊怡確實是不錯。
& c: f( k/ [3 L! p0 T8 T公仔箱論壇胡杏兒是一個很搶鏡頭的演員,所以看她的戲整個印象都是在她身上。(如果是電影就蠻適合的)
: |  p2 o1 v: Ftvboxnow.com
5 _# J5 q' W7 t0 Y楊怡不會太突出,也不會很搶鏡頭。(蠻適合現在TBB的人海戰術,新演員多咩,百花齊放。)
0 v0 s' Y7 x) h' s& y5 c$ ktvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb9 I6 U: Q' Z0 H) J5 ]
這部戲還 ...
: G( M0 z- W; N# otvb now,tvbnow,bttvbhashonet 發表於 2015-3-4 07:45 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 J- S* A3 f; X" p% K
tvb now,tvbnow,bttvb, q& T# J2 ~0 ~: T, e
有同感,楊怡的確係一個咁樣的演員,上次古裝武打動作女主角,很平和的演出,唔錯。
7 E  t2 Q3 v7 h  w7 D" F或者因為咁,視后呢個名稱暫時仲未稱得上,胡杏兒每套戲成為焦點太集中,幾搶眼,! q' k  N7 {, ]& e
人紅咗之後批評佢的聲音就多咗,楊枱屬穩打穩紥類別,所以批評聲音相對同樣較少,
% f( Q0 q; i3 n而且,批評者只會集中楊怡個鼻,對其演出亦係讚的多過彈。* v, o' k, x  q8 F  A6 j/ S

6 [, b) m* G# f% L[天眼],睇嚟似大製作,場境新同多,外面拍的亦多,動用兩大男主角,tbb應該想收視好,
/ o6 K2 a- K( B* ^7 e$ e  `tvb now,tvbnow,bttvb開頭的故事舖排幾緊湊,但18個月後呢點真難明,希望遲d有解釋。tvb now,tvbnow,bttvb0 S. s5 F9 Y7 q

: {% p- M' m0 x8 V公仔箱論壇
作者: pknoface    時間: 2015-3-6 11:00 AM

都未得閑睇, 唔知拍成點. 得閑睇返兩集先.
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-6 11:00 PM

哦,原來係咁,十八個月時間.....
0 f9 Q1 c1 x* k' _4 \tvb now,tvbnow,bttvb& V4 f3 O9 s+ b9 J7 y7 l+ R
鄭嘉穎孖生細佬,離港,然後整容,換第二個角色再嚟...
5 s! }( W( p6 X2 _* P但係一間咁嚴格的酒店請保安,唔係應該好嚴格咩?
! }8 [8 t1 {( S0 {& U; O; itvb now,tvbnow,bttvb由其身份,身世,學歷,履歷,背境唔係應該查晒咩?tvb now,tvbnow,bttvb! G5 j8 z$ L: L/ b

' j; `7 a$ n) r; I% O未婚無家庭負擔同有段時間唔晌香港,容貌前後唔同,
, I$ t" q; f  C0 q) Y. WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。專業保安請人邊有咁兒嬉??  呢種假文件有咁容易做??
- e3 r, F; O& e( z" P  F/ O1 Otvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 U: n# N% S* j+ V
嘿嘿,題材都算新鮮,孖生....敵對....TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. g" f6 H/ K8 s9 ^) F
楊怡今套又係唔多起眼,但角色幾特別,有過人記憶力,
3 V% M. X# [6 R# u7 c! V公仔箱論壇高寧出場反而仲多,又係短裙短到好似成日想走光咁,
  Q& E" r" W* A2 S公仔箱論壇
( Y: f$ C% y: h0 h9 A& x
3 \8 ^# j! F5 O! T0 Xtvb now,tvbnow,bttvb孖生兄弟題材早好多年前張國強同阿乜水曾經做過,
& e) p/ A6 ?6 Y# S; [tvb now,tvbnow,bttvb一套電影一個做向東,一個向西,各有特異功能,
( D/ b2 {0 b; A7 F( Y一個有預感預知能力,一個同樣有過人能力,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, N; n* J/ Z$ g/ C
兩兄弟同樣一正一邪,警方同黑社會....0 q+ j0 S2 w9 p) c/ f9 m2 h
早在使徒行者時我曾講過如果改篇成咁會幾好睇,公仔箱論壇, ?% O0 F& _" z. e
由其Kobe同爆seed同樣好似孤兒咁,連埋一齊就好...
, D9 M- j& ?7 a: B7 x. m3 }4 l今次 <<天眼>> 真係有呢種,幾好.......
作者: lwyip15    時間: 2015-3-8 03:08 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: kingsleyyu    時間: 2015-3-8 04:53 PM

哦,原來係咁,十八個月時間.....TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 v& P7 y0 z  b4 s# M

0 I( _! h. ~1 u6 m; `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。鄭嘉穎孖生細佬,離港,然後整容,換第二個角色再嚟...tvb now,tvbnow,bttvb1 a2 b; q) i/ y9 Z
但係一間咁嚴格的酒店請保安,唔係應該好嚴格咩?
! F  |7 y: Q  t, F$ V! stvboxnow.com由其身份,身世,學歷,履歷,背境唔係應該查晒咩?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ f8 S2 T" ^  B: n2 ^  {0 T

3 g3 ?$ o+ g# c: \  D2 h未婚無家庭負擔同有段時間唔晌香 ...tvb now,tvbnow,bttvb" D) H7 u/ ^0 C, J
金田Sam 發表於 2015-3-6 11:00 PM
1 b+ p% D; @7 |0 I# W& u3 K& [! v, G' u' i" Y9 v# i

5 s6 B8 J1 J. z2 A0 w+ jtvboxnow.com搞到我唔知睇唔睇好呢...十五十六...
作者: lhy92725    時間: 2015-3-8 09:14 PM

睇黎風評就唔多好了
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-9 01:02 PM

睇黎風評就唔多好了
! k: Y) X  j2 ?lhy92725 發表於 2015-3-8 09:14 PM
公仔箱論壇4 V: l# Q  `& W) O, X: ]3 Z. n

" n3 ^8 N! R) Z' |1 E+ ctvb now,tvbnow,bttvb咁又唔算唔好,現時睇製作幾認真,播咗五集劇情開始有眉目,失散孖生細佬原因同經過,同有心靈感應,一個在明一個在暗,目的為乜暫時仲未揭露,但己經改頭換面,就因為呢十八個月,高度上,原來兩個真係差唔多高,體型有偏差,不過整容後同十八個月時間足以乜都改變晒。
: J5 X3 V3 l1 C- ]; w4 @
# H! a. [1 o, }公仔箱論壇孖生兄弟,心靈感應,各有出眾但相對接近的能力,位置對立,忠的鄭嘉穎,無事無幹辭職轉行為查明真相才復職,奸的孖生細佬易容潛伏身邊探求失散真相,既然宜家己經知道最初失散原因,相信復仇原因己經無,故事仲有咩寫落去就難明?公仔箱論壇* @3 ]6 C/ m' _2 V- T5 ~( @1 o

5 M! u9 y9 U( Y陳展鵬同鄭嘉穎畢竟係兩個人,要陳展鵬扮鄭嘉穎的小動作,真係扮得唔似,睇嚟寫落去都係同為追求女主角楊怡,呢個記憶力特強的角色,又係幾好,過目不忘..最初的懸疑性宜家都解開,又寫爭女衝突的話,先係失望,睇睇之後劇情發展會點..
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-9 10:47 PM

最新劇情,細孖18個月前離港原因之謎解開,除潛逃外,仲有就係偷嘢,但遇上意外燒傷頭部,要做30幾次整容手術改頭換面,為追查誰是靠害兇手所以回港,追查地點剛好就係大孖工作地方因而遇上,18個月時間原來作用係咁,舖排幾好,各有各追查對像。
) |5 t( W! @) ptvb now,tvbnow,bttvb
, i2 e+ b  H+ A# l( m4 `; F# U- S* Q1 Itvb now,tvbnow,bttvb呢個故事暫時睇寫得唔錯,無乜過份的搞笑,認認真真警察就係警察,賊就係賊,閒角主角分得幾清,各有各的目的.....無咩角色令人討厭,特別係馬蹄露,其實佢都唔係太醜様,為乜事又要成日做埋呢d醜角,哈哈,不過呢種外表cool內裡open的老姑婆角色,唔搵佢做又唔知搵邊個做好,佢做得實在太似囉。
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-12 01:19 AM

大細孖生仔橋段電影仲有成龍做過,一人分飾兩角,唔記得女主角係唔係利智同張曼玉,拍攝同剪接手法幾好,同樣有心靈感應,有個情節係好打的大孖比人困入籠,唔好打的捱緊打,好打的用心靈感應代入反擊,幾得意。tvboxnow.com$ y3 g+ r( F% s% S- K& F, A' ]2 @) \

$ d4 o9 A' z  u, |8 g# p& }TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。所以後來我都寫過一個類似的故仔,用第一身,即係自己,幻想有個一模一樣的兄弟,哈哈,幾好架,如果想知著件衫好唔好睇唔使照鏡,著佢著得好睇的衫己經得...
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-19 01:02 AM

又係三角戀,戲中一開始講無人吼的楊怡突然鍾意大孖,本來暗戀無所謂,但細孖又咁啱搵佢地偵探社,撞上之後細孖做到係抱住玩玩下心情,易容後突然又話好鍾意人? 太神奇,爆炸受傷經常頭痛係可以,但燒成咁整容後除咗樣唔同之外一d後遺症都無? 呢個整容醫生如果現實中有呢個人一定客似雲來,手術成功到咁。
7 ?  y# k5 x, R6 N9 z0 A" ^6 I  Ttvboxnow.com
2 ~$ d4 B: s$ k( r; L, d1 Q) E% I公仔箱論壇整套劇的劇情舖排好好,一層層,暫時除咗太快之外係無得彈,細孖的過程,何二姑,查案,一集一單咁滯,鄭嘉穎直頭成個先知咁,乜都睇通,神奇,設計楊怡個角色有呢個特異功能幾好,好多嘢可以順理成章咁解決,角色同舖排今次令人好滿意,tbb真係久唔久先有套咁有戲味的警匪片,唔錯,唔錯。
2 q: S* E9 W9 t. A' C+ X- r. [" y0 U& S' z
三角戀果度快趣d搞掂啦,咪最後又大細孖一齊爭個最初無人要的楊怡,仙女咩?
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-20 05:29 PM

純講天眼的故事性,非常好,第一集交待主角鄭嘉穎有好突出的查案能力,同時因一次行動與女主角邂逅,另一面樣貌近乎一樣的人出現,令人產生疑惑,主角更因有感被誤會而轉行,細孖因為避開敵人追捕要越洋去其他地方搵食,一次意外毀容再整容後面目全非,所以先要18個月,呢個安排我非常滿意。
8 c& `4 W' K2 o! ctvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb6 y8 r' Q/ E! B; ?
接住細孖為查害自己的人是誰,和大孖在同一地點相遇,因為容貌改變,親生哥哥根本唔認得自己,但同時有兩兄弟的感應,兩兄弟各有各的出眾能力,大孖逢案都福爾摩斯上身,根本就係一個能預知未來的先知,推測準確無誤,細佬整容後全無後遺症,頭痛發作亦都神奇,又話經常但入住大孖屋企後,呢個跡像又唔見晒,無啦啦對剩女楊枱愛得咁深,無晒當初出場的花花公子形像,搞乜鬼? 毀容後突然變咗個情聖??公仔箱論壇/ M- J( o+ t" M
公仔箱論壇. f' n$ s( q, E3 Z, P" V% u& [
劇情唯一要彈的地方係節奏太快,部署就相當合理同流暢,楊秀惠每次角色都係一定要聽命於幕後人,呢類冷艷角色佢做得幾神似,上次忠奸人楊秀惠要做果個神探Funny Sir 跟班,真係大材小用,更突顯咗Funny Sir的廢,哈哈。
/ [5 ]3 ]0 l( C, [$ ]% ?- w
- y+ I. _; ~/ [; h查案戲味性精彩,又警方,又偵探社,又警察,又偷畫神偷,又幕後奸人又係酒店老闆,又視力喪失,但又有精良眼鏡儀器,有殺人佈局,有大孖細孖失散經過,略嫌相認場面兒嬉同太自然,好似哦一聲,乖仔,咁就搞掂....& a2 L1 q. O$ L

4 r& E- V9 V- P呢類兩個孖生兄弟各有可以匹敵的過人能力橋段,我以前都寫過,但比唔上今次套劇的舖排,幾好,好精彩,大孖細孖,兩個擁有相同基因,但在完全唔同環境下長大,戲中細孖戲名真係多,被收養後一個名,佢朋友叫佢另一個名,入職又叫阿力,對住楊枱又叫莊尼,哈哈..得意....相信今次應該橋段上無理由再爛尾係嘛?
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-22 04:24 PM

[attach]3068188[/attach]* |; x1 p& ^# m) b1 N
& q: ^! o( F5 A$ [4 i* s
人物觀後感..
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-24 11:02 PM

宿命,演員都有佢地宿命,鄭嘉穎己經做慣男主角,陳展鵬現時在Tbb地位亦係非做男主角不可。 楊秀惠,每次都係要做助手,最後總係橫死,死得不明不白,不得善終。 劉江近幾年無一套唔係做奸角,奸的角色仲越做越大, 佢己經70歲有多,不過,佢做奸又奸得幾出色。 楊怡,由好多年開始做女主角,無論任何戲有佢份己經必定係主角。 羅樂林今次輕鬆好多,同盧宛茵做一對嘻嘻哈哈夫妻。 林夏薇今套做妹仔,但接住己經做緊幾重要的角色,似乎上位中。
4 j7 W: r# p( V; @( Y( U4 }公仔箱論壇6 m, j/ T" G7 R* [
tvb now,tvbnow,bttvb# I# P- Z5 I% J( `' {
天眼,戲中設定一對孖生兄弟鬥智鬥力難分高下,畢竟有相同DNA, 今套一樣有三角戀橋段但幸好主菜夠分量,隔空遙控佈局以偷畫為名,殺江滙海得力助手(韓晨)報仇為實,借刀殺人,似乎過程複雜咗。 江滙海呢個角色己經富有到擁有成間酒店,年仕己高仲盲咗眼,居然仲有雄心壯志,呢個角色真係太誇張了。鄭力行變質的導火線係楊怡拒愛, 呢度寫得幾差,真係唔明戲中的楊怡到底有咩吸引力咁值得人地鍾意佢的地方?  後生,我寧可鍾意林夏薇。  梁琤又係,點解今套做呢個角色? 佢身手點都比楊秀惠好係嘛? 何不設定係一對姐妹,對付一對孖生兄弟咁唔好咩?  故事方面今次好好,係將咁大年紀的奸角寫得太詭異, 由最初出場做大好人好老闆時都覺得奇怪, 好老闆角色幾時需要動用到劉江戲劇師傳呢..
作者: lawmok    時間: 2015-3-27 10:35 PM

從來没有看到一套比這一套更垃圾的结局,請TVB不要再拍這些垃圾了。给我們一些好劇本可以嗎
作者: 金田Sam    時間: 2015-3-30 01:32 PM

寫好一個結局原來真係咁困難,細孖為左殺一個可能成為有力的証人,咁大搞作挾脅成架車乘客,公然開鎗,唔通罪名會輕過桔楊枱果一刀? 用一個大罪行去掩飾小罪行,呢個細孖點解蠢成咁? 江滙海,呢個又盲又老又有錢的老人家,做乜事要咁奸? 得力助手韓晨一死就完全無自保能力, 呢個角色設計得真係差。林夏薇呢個妹仔角色到最後有些少作用,但唔感人,假裝被脅持之嘛有咩咁大罪,有咩咁為難?
8 G2 O" w6 r' Qtvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb$ v$ p$ i& r1 v/ |# y" O2 l2 O
  Y/ S3 J* X; g1 e- E
成套圍繞住鄭嘉穎嚟講,細孖的出現無乜感人舖排,哦一聲,細佬我其實好鍚你?? 太突然了,而且仲係一直呃緊自己的細佬,本來唔應該存在的人, 點會有感情? 細孖個角色的確比較有血有肉同寫實,由知道自己唔係孤兒到發現真相,因為係遲一分鐘出世原因比人抱走咗,一直懷恨在心。講到尾,全套劇之中的楊枱究竟有咩吸引力, 吸引到兩大型男對佢垂青???
5 ^& a# P* {1 P, `+ W/ ]; L/ ETVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
- Q5 {8 A, u; M, Z. D5 X. |6 Z) gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 x% Q& _( a) u- d7 w; Q' e  p# s
大孖細孖呢條橋今次用得幾好,橋段係有啲熟口熟面,成龍有套[雙龍會]亦係講兩兄弟有心靈感應,好好感情,但唔需要兩兄弟為爭女而反目,好女仔通街都係..唉...唔掛羊頭賣狗肉的話今套好睇,可惜, 而且細孖根本唔需要死..tvb now,tvbnow,bttvb4 ]% K- i. H& }) r: C( J

# w4 J3 V) g. }0 w+ y6 G/ Jtvb now,tvbnow,bttvb
作者: smzhu    時間: 2015-4-1 02:12 AM

我對免費娛樂要求唔會好高,打發下時間啫,總之啲主角唔太黑我憎,劇情唔好太狗血就得,都係一邊做下其他嘢,一邊聽下電視咁。不過唔好成日搞兄弟鍾意同一人得唔得?唔好搞完細路又搞亞哥咁?全世界得佢兩個咩?見個幾次面之嗎,洗唔洗要生要死咁?諗起都毛管洞呀!$ m( j( K. r# c( ]! a. ?+ _# w

1 t; k. V% y* Ztvb now,tvbnow,bttvbp.s.煎pan都係帶眼鏡靚仔啲。
作者: 金田Sam    時間: 2015-4-10 12:27 AM

寫兩個孖生兄弟同追一個女仔本來無問題,但追求對像兩個都唔係一見鍾情,大孖完全無鍾意的理由,細孖對楊怡一追就得手,仲搞埋嘢,兒嬉到根本就係玩玩下。最初無戴眼鏡,易容後就成日戴,靠心靈感應發夢,呢種橋段真係匪夷所思,打針令自己唔訓覺,哈哈,虧tbb編劇諗得出。劉江出場又做奸角,但同早前果套使徒行者一樣又係一比人踼爆後就比人拉,跟住橫死,又成為最笨的奸角。
0 u4 G* q, C7 u7 Etvboxnow.com  V5 |) U0 q5 n9 m0 o4 z

2 L# R, \) L3 I/ c8 _公仔箱論壇楊怡昏迷最後又醒返,會行會走乜事都無,司徒同個疑犯困獸鬥,得佢一面供詞,任話係意外死。唉,跟住大結局司徒又神神怪怪做起大家教授,不過鄭嘉穎都好嘢,將近50歲人做30幾歲角色一啲問題都無,保養得幾好,同後生一截的陳展鵬外貌年紀上又仿似差唔多,哈哈,宜家啲人外表年輕化得好緊要。tvb now,tvbnow,bttvb9 m4 m4 L9 x8 p, n5 B
公仔箱論壇0 y! A1 x* h: A& `! k6 Y/ K! L7 ]

- k$ t% G0 J5 b% z; xtvb now,tvbnow,bttvb
, A, v: n! T7 |tvboxnow.com總觀,橋段上係唔差,只係為滅口滅到更加大罪,就算舊果單入唔到罪,新呢單持鎗挾持成架巴士,開鎗意圖謀殺己經証據充足,何苦呢? tbb的編劇真係唔好再乜都加插三角戀,盞令套套都不倫不類。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# K. {4 U) U" v
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 _- z( \, {$ \+ J+ l3 N: U

作者: yu4bu1bu1    時間: 2015-5-3 01:51 AM

套劇唔應該叫天眼 因為都唔關天眼事係關兩兄弟事 應該叫孖寶兄弟或精神病兄弟TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; _9 }) n0 E; W$ T" {/ i
女主角能力得不到發揮= =
& b" y& m. \% A. \% S9 @: k劇情好有問題唔合常理; S8 t6 d! M, b% U
天眼裝係冷氣機底?<--比少少本$做好點好嗎
作者: chingccs2    時間: 2015-5-26 11:37 AM

Thank you for sharing
作者: bey~ond    時間: 2015-6-8 07:31 PM

结局有些残酷了,两兄弟的思想不可能差怎么大吧,如果是正能量的收场更好

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0