返回列表 回復 發帖
呀﹗多謝版主建議,我呢個周未就上黎發幾個photoshop既問題啦,其實我有好多野想問既,不過唔知有冇人回覆之嗎﹗今次有版主支持,一定冇問題啦。
歡迎各位在這裡交流 Photoshop 心得、發問關於 Photoshop 的疑問,

用心解答會員問題的朋友,最高可獲得 +50 功勳 和 TVB$50,000 獎勵

!永不落空,多答多得!
...
error403 發表於 2009-7-1 04:48 PM
你好樓主,我有幾個問題,一個一個黎呀。
我想問點樣用photoshop加上星星係水晶球上面呢﹖請參考相片 。多謝各位幫忙。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
歡迎各位在這裡交流 Photoshop 心得、發問關於 Photoshop 的疑問,

用心解答會員問題的朋友,最高可獲得 +50 功勳 和 TVB$50,000 獎勵

!永不落空,多答多得!
...
error403 發表於 2009-7-1 04:48 PM
第二條問題﹕本人想問樓主及網友,可唔可以在燈泡裹面做特別效果呢﹖做到支燈好似已經開左燈一樣呢﹖請指教﹗

!永不落空,多答多得!
...
最後一條啦﹗本人會用photoshop去除低色,但係平均一個圖片要用上1個鐘頭到,想問有冇其它方法或技巧可以有一樣既效果,但係比較快就可以去除相片的低色呢﹖例如﹕已下有一張相,只想要相片的女主角,去除背景可以有咩方法更快呢,一個鐘真係好久呀。等你地回覆呀,各位。
這個可以嗎?
error403 發表於 2009-7-6 04:39 PM
你好版主,我見同事用左手面的一個工具,唔知係筆定係其它工具,每按一下相片的地方,就見到水晶上面既星星出現,不過人地唔話比我知點做,希望各位可以幫下我啦﹗
其实要做到勾图有很多方法,可以使用“蒙板”,“通道”,“抽出滤镜”或第三方软件如“KNOCK OUT” & "Vertus Fluid Mask" 等。。
或可以混合使用,要记住,东西是死的,人是活的。

这里介绍Vertus Fluid Mask的 ...
XiaoTham 發表於 2009-7-6 06:37 PM
謝謝妳的教學,等我試一下先,晚上告妳呀,多謝妳既分享同教學。
其实要做到星星发亮最简单的效果就是利用笔刷工具了,我在下面介绍几个笔刷于你,希望对你有帮助。
1) 将下载后的笔刷解压后,打开Photoshop,点选“画笔”工具,按滑鼠右键,在右边的小三角形下拉下菜单,选取 ...
XiaoTham 發表於 2009-7-7 06:45 PM
嘩﹗真係好啦,呢個係我想要既功能,多謝係既幫忙,等我去試下先。多謝﹗
其实要做到星星发亮最简单的效果就是利用笔刷工具了,我在下面介绍几个笔刷于你,希望对你有帮助。
1) 将下载后的笔刷解压后,打开Photoshop,点选“画笔”工具,按滑鼠右键,在右边的小三角形下拉下菜单,选取 ...
XiaoTham 發表於 2009-7-7 06:45 PM
妳好呀xiao網友,我試過妳既方法,不過我去唔到載入畫筆既畫面,唔知係唔係photoshop7板本沒有呢個功能,一或係我唔知點處理呀﹖可唔可以講多少少點樣加入您提供的星星軟件呢﹖唔該呀。
其实无论是 Photoshop 7 或者是 CS(版本8) 到 CS4(版本11) 都有画笔载入的功能,但还是建议你安装 CS3 以上,因在选取字体时能够清楚知道是什么样子的,非常方便。
另因为我一开始接触 Photoshop 时,已使用 CS版 ...
XiaoTham 發表於 2009-7-8 06:25 PM
多謝妳的詳細回覆,真係教得好詳細呀,謝謝。