返回列表 回復 發帖

我的 " 佛手瓜 "------只欠和暖的天氣 !!!!

佛手瓜已經爆芽 4個星期了,但天氣晚上還是在零下,
希望這個星期回暖,就可以種............

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

想問下老哥哥,點解要用個網包住棵佛手瓜?
真匿名
佛手瓜已經爆芽 4個星期了,但天氣晚上還是在零下,
希望這個星期回暖,就可以種............
oldman60 發表於 2013-4-14 06:25 AM
可能早了點, 天氣未穩定切勿心急移植.
其實, 佛手瓜是蔓性植物, 需要支架來讓它攀爬, 室內起苗到這階段應該需要先竹枝來輔助, 遲些移到戶外再讓它繼續往上發展.
chowold2 發表於 2013-4-14 12:13 PM
估計是方便整株植物取出離盆.
前幾天D老友送左拾幾個給我, 見佢辛苦囉```通道送比人, 不過我遲D都會種.

評分次數

• chowold2

chowold2 發表於 2013-4-14 12:13 PM
周爺,花姐已答了你的問題..................
我今天已經移植到地上了.............

評分次數

• chowold2

周爺,花姐已答了你的問題..................
我今天已經移植到地上了.............
oldman60 發表於 2013-4-15 05:54 AM
你講天氣晚上還是在零下,咁快移植到地上
真匿名
你講天氣晚上還是在零下,咁快移植到地上
chowold2 發表於 2013-4-15 01:00 PM
今年這裏的天氣很凍,百年一遇最凍的三月,
這二天突然回暖,在 10~15 度, 所以立即移植..............

評分次數

• chowold2

佛手瓜,今年我也種兩棵,不過成長非常慢,不知為何?可能是肥料太少的關係

評分次數

• vandas

佛手瓜,今年我也種兩棵,不過成長非常慢,不知為何?可能是肥料太少的關係
quit5100 發表於 2013-7-7 01:53 PM
可以上載一些圖片來分享嗎?
真匿名

我種左三棵都OK```現在入左泥土等長大, 好彩D老鼠唔中意佢, 遲D搭個爪棚給佛手瓜

評分次數

• chowold2

佛手瓜食得多,但係株植物個樣係點都唔知
真匿名

周師兄, 小弟只得BB佛手瓜 D相,  相信要等待明年先有果實, 今天以搭好瓜棚

評分次數

• chowold2

周師兄, 小弟只得BB佛手瓜 D相,  相信要等待明年先有果實, 今天以搭好瓜棚
亞良 發表於 2013-7-10 02:53 PM
良哥, 有資料說, 想佛手瓜種得茂盛需要'摘心', 即是將頂芽摘除, 令它再長分枝.

定植後生長至30-40公分長處就可開始摘心,45-50天即可開始採收嫩梢,即為龍鬚菜,種植後約60天植株使開始開花,每節都會開花,但不一定結果,花謝後2-3星期若結果,待果實硬實期前即可採收幼果供食用,佛手瓜屬多年生果菜可採收多年,樹勢弱或得病時,要重新種植。
唔該晒, 多得VANDAS師姐提點, 我都是第一次種, 先前很多人話種佛手瓜會很多,比人都比唔晒, 但是近幾年SYDNEY 買得幾貴下, 平均要A$2.99, 我最中意抄佛手瓜絲食, 今次試下種~~~看下有沒有收穫, 謝謝妳.

評分次數

• chowold2

唔該晒, 多得VANDAS師姐提點, 我都是第一次種, 先前很多人話種佛手瓜會很多,比人都比唔晒, 但是近幾年SYDNEY 買得幾貴下, 平均要A$2.99, 我最中意抄佛手瓜絲食, 今次試下種~~~看下有沒有收穫, 謝謝妳. ...
亞良 發表於 2013-7-16 01:59 PM
良哥種嘢好俾心機, 一定有收穫!