返回列表 回復 發帖
我同你解開迷惑,呢個草莓係PS過。草莓種子發芽要好長時間,個草莓爛左D種子都未發到芽
chowold2 發表於 2013-8-3 12:15 PM
咁都PS 得幾好
我同你解開迷惑,呢個草莓係PS過。草莓種子發芽要好長時間,個草莓爛左D種子都未發到芽
chowold2 發表於 2013-8-3 12:15 PM
PS...有懷疑過係實驗室科技, 原來係電腦至真.
vandas姐, 好中意盆吊薯D葉, 靚仔同好食.

評分次數

• chowold2

vandas姐, 好中意盆吊薯D葉, 靚仔同好食.
亞良 發表於 2013-8-3 03:45 PM
未知可否有助解決米奇的問題.
我已經買了吊盆, 只等有根可以上盆
vandas姐, 搞唔點妳見到我拔起晒D蜜糖豆~~~番薯葉都剪短晒,唔益佢鵝死佢, 收工`明年先種過, 現在專心玩盆栽同種D香菜, 不過明天開始種吊蕃薯, 看看誰種得最多葉(謝謝妳的圖引起我的興趣)

評分次數

• chowold2

手多多, 剪短了蕃薯葉, 部份已經全黃, 唔知有幾多可以上盆
唯有寄望蕃薯發芽可成...
手多多, 剪短了蕃薯葉, 部份已經全黃, 唔知有幾多可以上盆
唯有寄望蕃薯發芽可成...
vandas 發表於 2013-8-4 05:06 AM
蕃薯莖唔洗葉都可以浸水生根,耐心D啦
真匿名
薯仔浸水係咪都可以種到 ?
薯仔唔洗浸水,只要將發芽部分埋在地下就會生,好easy
真匿名
薯仔浸水係咪都可以種到 ?

dororo 發表於 2013-8-6 10:21 PM
薯仔唔洗浸水,只要將發芽部分埋在地下就會生,好easy
浸水是加快出根的速度,如果本身未有芽,浸水的作用應該不大。
蕃薯莖唔洗葉都可以浸水生根,耐心D啦
chowold2 發表於 2013-8-4 12:35 PM
有根但冇葉有乜用呢?冇條件進行光合作用點生存?
浸水是加快出根的速度,如果本身未有芽,浸水的作用應該不大。
vandas 發表於 2013-8-7 12:47 PM
買返黎就咁放到佢發芽?
有根但冇葉有乜用呢?冇條件進行光合作用點生存?
vandas 發表於 2013-8-7 12:50 PM
蕃薯莖好糙生,有根之後種落泥,很快就有新葉新枝由舊葉丫生出黎(冇葉得一支蕃薯莖都生)。我盆蕃薯葉都係咁種出黎。
真匿名
買返黎就咁放到佢發芽?
dororo 發表於 2013-8-7 08:04 PM
搵D發左芽嘅老薯仔黎種,唔好浪費D靚芽
真匿名
thanking for your sharing