返回列表 回復 發帖
買喇,很好玩的 ... ... 看這毛毛球多美麗!

WuSoLo 發表於 2021-3-13 09:57 PM
唔好吸引我啦!最近買左部 Nikon Z50, 冇哂錢呀!
唔好吸引我啦!最近買左部 Nikon Z50, 冇哂錢呀!
manyiu 發表於 2021-3-16 10:59 AM
沒有啊,只是有好東西拿出來和大家分享而已!

不過這支鏡頭以我這雙老花眼來看應該說完全發揮了 D850 的高解像度,下面就做了個簡單示範。

原圖縮小

100% 剪裁

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

放假隨處行走 ... ... 毛豆發現!

你呢支鏡頭好靚呀! 你度賣幾多錢呀? 我 check check 我有冇什麼地方收埋左錢忘記左.....
你呢支鏡頭好靚呀! 你度賣幾多錢呀? 我 check check 我有冇什麼地方收埋左錢忘記左.....
manyiu 發表於 2021-3-18 11:51 AM
在香港以略低於 3K 購入,這個價位不用動小金庫吧!

還有妳有 Nikon 的 FTZ 接環嗎?

有的話就 Z50 也可以受惠了 ... ... 一魚兩吃豈不快哉!
在香港以略低於 3K 購入,這個價位不用動小金庫吧!

還有妳有 Nikon 的 FTZ 接環嗎?

有的話就 Z50 也可以受惠了 ... ... 一魚兩吃豈不快哉! ...
WuSoLo 發表於 2021-3-18 09:44 PM
請問你係唔係呢支? 105定焦/F2.8 我有呀~
請問你係唔係呢支? 105定焦/F2.8 我有呀~
manyiu 發表於 2021-3-19 10:25 AM
這支 105/2.8 微距當然是好東西喇,始終是 Nikon 金圈鏡嘛!

我的是這支 ... ... LAOWA 100MM F/2.8 2X Marco APO
這支 105/2.8 微距當然是好東西喇,始終是 Nikon 金圈鏡嘛!

我的是這支 ... ... LAOWA 100MM F/2.8 2X Marco APO
https://shoplineimg.com/5d1f6225ec3a6d00018445ca/5db421f6e8016674685d669b/2000x.webp?source ...
WuSoLo 發表於 2021-3-19 08:06 PM
我度賣 $679 再加 12% 稅, 大約 5千香港錢. 我度D野貴又稅重.....

評分次數

• WuSoLo

我度賣 $679 再加 12% 稅, 大約 5千香港錢. 我度D野貴又稅重.....
manyiu 發表於 2021-3-22 09:55 AM
香港訂價是 3500,比加拿大平宜丁點,但 12% 稅確實 ... ...
其實你個鏡頭好抵玩, filter size 67mm 大一些又輕一些, 只是冇 VR. 價錢差好遠!  畫資又好! 我考慮買呢支鏡頭......等大節日, 會有機會減價我才入貨! 多謝你好介紹!
其實你個鏡頭好抵玩, filter size 67mm 大一些又輕一些, 只是冇 VR. 價錢差好遠!  畫資又好! 我考慮買呢支鏡頭......等大節日, 會有機會減價我才入貨! 多謝你好介紹! ...
manyiu 發表於 2021-3-23 03:39 AM
好吖,在這裡等妳的好消息!
今天在門外的偶遇!

今天在門外的偶遇!

WuSoLo 發表於 2021-3-25 07:19 PM
好掂呀! 勁抵玩!
我度仲係好凍, 未有蟲仔 "玩"
好掂呀! 勁抵玩!
我度仲係好凍, 未有蟲仔 "玩"

manyiu 發表於 2021-3-26 10:18 AM
是不是心痒痒呢!