返回列表 回復 發帖
一開始聽到劇名仲以為“使徒行者”係日劇同Eva有關) v  S6 u" Q! E% j
一見TVB出品先知唔關事
3 a' W* ~# x- w+ W. g睇左幾集都幾好
/ K" W+ F$ W3 D# N, }bgdqaa 發表於 2014-9-22 09:41 PM
3 T3 O* t" m# U- ~7 y( ?; e- K
tvb now,tvbnow,bttvb' d& N# Y7 S* L( j
播咗咁耐先至睇咗幾集?.. 呢套劇OK架.. 係最近可以令我唔係用耳仔去聽電視劇嘅一套.
許紹雄叫高海寧做宋生! 高海寧是變性人??? tvboxnow.com) I3 e. r) @  H3 y0 B
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 10:51 AM
* L2 u2 W) r. @- V+ o$ Mtvb now,tvbnow,bttvb
. G+ ~' b; C3 R& _6 gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。高海寧只係一個代言人啫.. 真嗰個宋生坐咗响隔離
沈震軒型啲嘛形象認真啲 森美搞笑形象太深入民心喇.. 好難比人360度改變對佢嘅睇法... 除非改番佢呢part係笑料多啲喇.. 不過好似咁都好喎.. 唔係只係釘姐呢part有得笑下.. 咁好似返而我鍾意喎
此劇引起觀眾搜尋臥底和黑警等話題, 吸引觀眾有興趣追看, 編劇等幕後劇組功不可沒
  Z  L6 h# [* ^) G如果沒有好的劇本, 演員幾好戲都做唔到好效果1 T" e" ]  u0 `. R& Y* K
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 Q" D+ u9 m4 f/ ?8 f3 e
當然, 此劇演員也發揮出色
3 J) j4 @. i) c# w三哥的出場, 我覺得好有「氣場」 , 好有壓場的感覺, 尤其 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ r) Z$ E. N/ `4 r; M% ]$ Q
tycn3320 發表於 2014-9-25 01:02 AM
# S5 f4 g  I3 jtvb now,tvbnow,bttvb
& A; f1 p. }3 e- R2 \( |好一句-->如果沒有好的劇本, 演員幾好戲都做唔到好效果
第22集5 A9 O* Y" ^6 F+ Q" e9 t
Kobe 和 Yan 在酒吧自言自語, 其他客人不覺得奇怪
: x: Q5 t$ h( K! p$ `1 Q公仔箱論壇爆seed 在化驗所偷走和更換釘姐DNA報告 ( A% F+ ?: A0 s' D! G$ c
Pedestrian_A 發表於 2014-9-24 10:01 AM
tvboxnow.com9 l- i: Z# v5 W9 A* t
2 v; J$ L5 E  s3 P, c2 o
係好奇怪.. 但依家好多人都會咁架.. 自言自語緊talk cell phone.. 遲啲仲會更普遍!
. f$ O6 c, {0 ]tvb now,tvbnow,bttvb6 T; y7 }! M7 T( W5 c) ]
tvb劇情係咁架喇... 未開估前我仲估係猜fing換添...
第23集/ g7 f5 h, V0 V1 W
Kobe 和 Yan 銅鑼灣拍拖 ( f  W; }' |$ t% N
他們之前怕ICAC知道Yan和黑幫成員拍拖, 所以需要像偷情一樣去郊外見面.  現在...
+ @: T( d4 U( s+ o! w6 o- ytvb now,tvbnow,bttvbPedestrian_A 發表於 2014-9-25 03:23 PM
tvboxnow.com% g* s# J; d/ g; t  w& P8 g9 G
公仔箱論壇6 c( m) M3 S( U" O5 k
我都係一路睇一路話呀.. 咁劉江叔因yan同佢家姐關係有乜可能唔知kobe係UC吖.. tvb不知所謂... 咁情形.. 我諗歡喜哥唔係UC lu... 因為原來tvb編劇好白痴
劉江老師。我知道...
1 C0 u9 p8 r# p, a% ]$ I) h6 Q+ pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2945865
2 \+ [. x4 l- m+ t公仔箱論壇我知道你已經做過晒TVB各中生、小生、花旦、小花嘅爸爸及爺爺...
$ R  g9 ]. V# [6 }7 [公仔箱論壇我知道你唔鍾意演搞笑角色,只喜歡演嚴肅角色(因你性格內向)...
5 u. E8 h- G* v! Y" F& B我知道你N年前演過李靖(決戰玄武門)、黃飛鴻(寶芝林)、 ...
- b' A/ U2 R, b: Y& e9 p% ctvboxnow.comleekwoklam 發表於 2014-9-25 02:55 PM
: p) Z7 i4 y+ S* K9 V/ C# g) A! C公仔箱論壇
4 j3 f* J; S$ C% Z: {: h) GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。嘩.. 你揾到佢咁多資料
公仔箱論壇" |$ V5 i/ |3 }& N, `8 \! H
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 n, i* C8 Q8 ]; V$ |7 @
我之前講過呢個劇本好, 但去到呢D情節真係好唔得, 編劇們寫到故事後段係咪有少少走火入魔? 再次虎頭蛇尾
7 A% P* ?. _. D& M8 D6 Ekobe同yan公然在銅鑼灣拍拖呢段, 我都覺得好有問題, 大家話我「馬後炮」都係咁講, 有乜理由古惑仔同ICAC公 ...
- o/ M; u- {6 O9 y! C) r5 a7 otycn3320 發表於 2014-9-26 11:55 AM
公仔箱論壇7 t/ f  u6 k% y

, H$ o# K  w( h: O) T, N4 q# r第廿二集開始覺得tvb編劇啲橋去到最盡都係廿集... 腦汁搞盡喇!.. 所以變咗以為觀眾無腦囉!
第25集
: g7 h& _+ S' v9 \  Ytvboxnow.com歡喜哥, Rose媽, Nancy媽, Susie媽, 猜Fing...  我們永遠懷念你們! 公仔箱論壇1 }7 C' o* F9 n

1 p* \1 T8 L6 D! c! W/ Q# W爆Seed讓歡喜哥和猜Fing見面...
" z) V9 s2 M, U6 n0 vtvboxnow.comtvboxnow.com( N+ e8 v  e8 O2 z% W
五個人包括前坐館被槍殺,警方沒有把爆Seed帶走問話還可以在醫 ...* i' q  K1 i2 S9 f) v
Pedestrian_A 發表於 2014-9-27 03:19 PM
* A) q+ }4 W& L( Z5 oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
3 i+ f  T2 o) ~& |$ H可能我地比之前廿集誤導咗.. 雖然之前廿集都有唔合理嘅地方.. 但我地可以從另一啲角度同啲編劇解釋.. 但依家變得勁唔合理喇... 我地祈望太高喇!
非常同意leekwoklam"患「腦退化症」嘅唔係徐家寶,係本劇嘅編劇。"  1 u8 m6 r; @4 Q! ?& w- z/ n! b
: z" e) q1 h; L
20集後不知所謂!!! 5 b0 R9 a0 b# R" ^# N
Pedestrian_A 發表於 2014-10-2 03:33 PM
, c- _  ?0 _/ jtvboxnow.com
2 d9 n: a8 e5 i7 d  Z* B公仔箱論壇差勁! 太多野要插..
"EXACTLY".. 死晒罷就.. 唔應該死嘅晨早死清光
tvboxnow.com& x7 X1 _0 i& }7 w3 X2 q4 D1 ^
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 f; f0 d, N  `- A! S. h
本帖功成身退,多謝大文細佬陪我傾咗咁耐。
; N+ ?- K8 y7 x: a& x$ CTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ G( i( d+ s+ U( y6 Y
其餘都多謝版主timmaxsing,Pedestrian_A, 金田Sam, mnb1123 幾位參與討論。tvboxnow.com9 [3 V2 {' H) U: o6 F7 q

' E2 }6 ]4 s( \' B( M! bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。有你哋各位,回帖區先有咁多話題。
- u! G6 T1 J' P6 qtvb now,tvbnow,bttvb
. P" y6 t( J5 Btvb now,tvbnow,bttvb其他有喺本帖發言嘅會員我都衷心感謝...
) v- {  q7 H1 ]8 r6 L% E公仔箱論壇4 @% H) W* s# ?* C
《再戰明天 ...# j0 \1 a  V+ f& s3 r9 S  g, t
leekwoklam 發表於 2014-10-4 11:36 AM
& X1 a( p% _: _6 ?; o$ n( R

" X% \7 C' @7 a5 P原來總結响呢個帖.. 等我响第二個帖寫咗我對ending comment添