返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-19 12:12 PM 編輯 公仔箱論壇! b7 O5 G. G$ |, q  g
: z9 O9 R4 M2 D, R
0 @) s, u' E+ J7 O/ x5 z0 Y" ETVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; \1 _& Y& f* @$ C) [4 O7 E
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...
9 z* Y: m. M9 A9 O" Ptvb now,tvbnow,bttvb金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
6 u2 `' t4 [9 }" h
哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。
: j: b  J: Q# Z5 g* S/ \, `! Rtvb now,tvbnow,bttvb話唔定可以見到釘姐睇檔........
- h, j& ?9 ^9 ^4 G8 ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。「釘姐的背影」好似書名。9 f' f, S$ p, ~8 Q* s( l5 P, l
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
& P( n, L- G  a3 V4 H' a$ _4 P4 g5 x哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎+ U, d4 x$ i, Y; K4 }
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
公仔箱論壇" `$ Z1 y( D! {; B2 h: h  r" ]
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
公仔箱論壇3 ?' C5 I8 t( J' `" A  i, T
個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎
/ I' w$ A* V; a2940553
, n% _1 h8 _: E% N0 _tvboxnow.comleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
tvb now,tvbnow,bttvb9 M! q4 Z, B: w" k' O0 w: z

`4 L0 t5 l" l* M% {tvboxnow.com多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜
9 z, O1 ~  O7 D# M! J2940554
1 P8 M( p5 K$ U  ~5 g29405572940558
: G0 K: t" c+ \# dleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
tvboxnow.com0 |+ @9 s2 J' T# I" [) |! R
tvb now,tvbnow,bttvb2 F2 b$ ^; z( y5 Z5 Y2 C# q
等我都買件紅肚兜著下先
* F2 w5 A2 [# h2 _, _公仔箱論壇多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
5 P! K/ x; I- {2 Q9 HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
- D- Q4 a1 G0 [1 h8 P( E+ ~
係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
tvboxnow.com  ^$ t& q5 V  X5 @

+ o+ s3 F  P# ~' S; ytvb now,tvbnow,bttvb等我都買件紅肚兜著下先
/ N' U7 N. ~5 |/ B- L2 l公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
tvb now,tvbnow,bttvb4 _' G6 \7 F1 D1 ~# s& r
可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% y6 E6 t( R% Z6 l/ a2 P6 C
哈哈,講笑啫 唔好嬲

+ m: r& t7 i. [' {. n! K4 S公仔箱論壇
0 T, f+ S: m/ btvboxnow.com聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
# n& k1 ]4 D4 x* e. ^公仔箱論壇& s# \  {% g) c* w5 w
其實唔係咁明乜野叫借庫..) G$ S- @1 M6 m& u) }6 ^/ ~
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
# }2 d$ t+ S; ?8 e2 g: @tvboxnow.com维基百科tvboxnow.com2 u8 W7 g& ~! a# {# `
觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。
0 e! {; B! l" U6 D. |0 ^7 r% K! O5 a! u8 _
簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

, @6 x" P1 b9 d4 u; i2 o7 E* }" c2943427TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 D( L9 S0 @- L  i
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
% y* c9 j- S1 N4 c- j% Aleekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
9 p& @( [6 d$ e; s0 B3 P
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??9 E2 {9 A$ r+ a% y& y
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* B7 l7 S0 F- k, D
- O$ T2 m  L$ U* e) }3 y: E5 EPedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
; D( M0 c3 c) |2 OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??
) Y& R/ q, g) q3 ~; mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
" L% w' u5 _8 j+ s4 x$ Ptimmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
% A& P$ D9 d- Y. g2 ^. s* J
皆因我無聊吖嘛J神版主
公仔箱論壇) |" D. R5 F4 u2 w4 Z1 \
$ Q9 `+ d5 p1 K+ r* H$ V2 ?/ [Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
9 a$ U, g$ K! i: U: l這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-23 01:30 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb3 L9 ?' R$ d1 D) g% F  v6 I

7 t! @7 y& ~4 f# c! M1 a8 xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
其實唔係咁明乜野叫借庫..TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. Z! X6 J. e4 t3 |
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
# x; k4 d- K* Q6 u2 h1 N
細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?
1 l8 L) B1 w# C- X# ftvboxnow.com" w* r$ R8 i3 X/ l
9 h6 c- x$ N% ?' D
我再補充少少吖。
/ b4 J' }/ n( D8 H' ?8 t1 c, Ztvb now,tvbnow,bttvb香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。

) @2 `  E) G5 s$ utvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb( `3 ~' n; G) S( J
每年正月二十六為
借庫日。
0 M9 U, ^6 y& _& U0 Y6 H4 ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
唔明再出聲啦。