返回列表 回復 發帖
2 Z& A0 V$ u8 u( O( o; @1 Q; g6 wtvboxnow.com
0 g, }( G" ]+ pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
# Y( S4 S; H0 l# Htvboxnow.com
9 }' N8 d1 [! b9 W& u' h嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...
5 O$ j/ @- `1 \' ttvb now,tvbnow,bttvb金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) n5 U: W6 r5 V
哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。公仔箱論壇/ P9 u* E  ~& i5 A/ P/ j
話唔定可以見到釘姐睇檔........tvboxnow.com+ `; H$ G- |! V$ ]7 @* T" h
「釘姐的背影」好似書名。公仔箱論壇' V0 t* _8 ]8 ?! `: a
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
+ u3 G# V3 g1 e% [2 Q- Dtvboxnow.com哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎tvb now,tvbnow,bttvb+ D! X$ J5 f. p" G
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
tvboxnow.com3 S7 m/ |( G, V( `
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
6 I& \- t( K6 D" [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎
( F, V. s6 t5 \tvboxnow.com2940553
/ q7 v" t: W3 V9 z  J0 L5 d公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
! b! m% @6 q' G$ ytvb now,tvbnow,bttvbtvboxnow.com- Q8 b, v( W  r9 c$ n
多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜# B) P! Q2 H; U, v: _3 p
29405544 n$ @: O9 ~7 d0 B  W
, o' ?" r: `5 ?2 `) Qleekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
; o# I  n. b: l& m# W- V' x+ T
1 @/ ~" _3 S  j) o5 [4 H$ c3 X等我都買件紅肚兜著下先
$ w0 P! [) S5 [8 vtvboxnow.com多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
$ p; Q# I) P7 U1 `1 O5 zmnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
; h* @5 U* c: y8 q公仔箱論壇係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
! |" d5 P& Z! J3 S% y( Y( q/ N# H* ?. @) V+ o
等我都買件紅肚兜著下先
, z* e  {5 K) H4 m  O7 _0 d: m) c大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
# Y$ H9 s7 y" p$ f. L5 r& A5 N
可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?
" p8 a$ W& B! ^/ C哈哈,講笑啫 唔好嬲

" K. w9 m5 Z% u7 s0 C+ X9 H& J/ T2 utvboxnow.com
3 f! d* W  i  E% Y5 b. ]# l  Z8 J4 X' YTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
" I6 u. T0 C2 U) r3 T( {tvboxnow.com  z0 m+ q1 ?: ^" B
其實唔係咁明乜野叫借庫..TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- u8 q; \4 G, j! u8 i
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
# L) A/ s: q+ e1 g  x
维基百科
# F3 Q3 K- d7 B* p6 q0 ]觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。
! O; x6 h: c# h  |: T4 @! ^公仔箱論壇
) f) t# J, L) D) u6 Z' n  _9 P簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

2943426tvb now,tvbnow,bttvb8 q  o1 C: v5 |1 T7 x9 o/ y5 q" d7 Q
2943427TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ R6 F0 a9 J8 ]
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。公仔箱論壇6 c) n2 I) S& t
leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
tvboxnow.com2 y6 d* n/ Y1 A2 R6 O# r  Q
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??tvboxnow.com0 B' a3 H5 L( y2 N1 o9 @  T* }
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
tvboxnow.com' @5 c7 D2 N# s* `+ I7 t
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
, ^- c' F- R7 `# G1 @. K& K# e- R! zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
1 f/ ?. b+ Y$ J2 T2 [/ [/ aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 S( F& Z; [4 X5 C) E! i4 i
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
# K$ Z/ Q8 n: o5 ~0 e' Z公仔箱論壇timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
4 g: M9 G& {, R1 S6 u1 V$ L1 Ptvboxnow.com皆因我無聊吖嘛J神版主
9 m! L5 O0 K& g. K1 b5 J我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" S- o% c+ a* W# \0 n6 c
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
9 [. J0 e; a6 \, _# Y. H$ A+ \tvb now,tvbnow,bttvb這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
. P: J3 p. n, M- b) y
( e) c0 l* [3 w/ M公仔箱論壇
其實唔係咁明乜野叫借庫..
" Y0 u8 K. Q; F, D; B. kTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
: ~7 ^2 A* l+ c# E) |% jtvb now,tvbnow,bttvb細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?( c3 P/ U" h( _9 |. y5 l

$ G  E3 p7 X- Q! [- G  Q+ otvb now,tvbnow,bttvb
$ w) w6 c, w( `' ^- M, J3 l8 D公仔箱論壇我再補充少少吖。  Q5 W6 B5 {$ ]) X
香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。
6 Z1 ^1 @& T$ }2 `5 X# W9 t

9 z7 Y. X( N- j3 ]; Y& w公仔箱論壇每年正月二十六為
借庫日。/ U, j& p5 x2 T/ U' J! o" p; R
唔明再出聲啦。