返回列表 回復 發帖

九成有bad sector,多数救唔返
8# luklukluk 好多謝師兄提供嘅資料!
因為我隻HDD入面有700~800G嘅資料,而EaseUS Data Recovery免費版只係可以2G。咁我諗唔係咁啱用。唔知有冇理解錯?
至於17 Free Data Recovery Software Tools,入面有好多Sof ...
Niko_Kwan 發表於 2014-10-11 12:24 PM
试下HDD Regenerator整下bad sector。成功咗再用Recuva搵返d file
10# 850605weng 我依家試緊用HDD Regenerator 免安裝,我應該擇可啟動USB隨身碟,定可啟動CD/DVD?
Niko_Kwan 發表於 2014-10-14 10:01 PM
睇下呢条link:http://hddregenerator.net/hdd-regenerator-works/。仲有呢条link有crack版:http://www.softwaredon.com/2014/ ... full-and-final.html。你要有心理准备,分分钟需要几百粒钟先行完。祝你好运
14# 850605weng 喺第一條link,「Starting the HDD Regenerator」度,叫我去“Regeneration / Required” option,但我都搵唔到。
唔知係咪上面嘅Regeneration?但又好像同佢之後請嘅接唔到。 ...
Niko_Kwan 發表於 2014-10-15 09:33 PM
呢条link解锁得清楚D:http://drm-assistant.com/article ... -sectors-on-it.html。仲有你用紧free version,只可以recover 1个bad sector。用我卑你个crack版
16# 850605weng 請問「Bootable USB Flash」同「bootable CD/DVD」係點解?
Niko_Kwan 發表於 2014-10-17 09:28 PM
既是个software create个image係Usb或者DVD度,再係bios load返个software黎scan HDD。所以个USB定DVD一定要係空的,如果唔係会洗嗮入边d野。
18# 850605weng 請問可唔可以講解下呢個software嘅運作原理?點解要「係bios load返个software黎scan HDD」?
你畀出嚟條link好似建議用USB flash。請問點解?我係咪要另一隻hdd?要幾大? ...
Niko_Kwan 發表於 2014-10-18 08:30 PM
原理就是将个hdd完全停止运作,跟住用本身software的dos comand黎scan hdd。所以如果是内置有os的hdd就要restart入bios load,外置的唔使。其实我都唔是好明。点解用usb?原因好简单:usb可以随时format再用,cd同dvd就唔得啦,除非用RW。得几十mb姐,唔使用到hdd咁大阵仗
20# 850605weng
「所以如果是内置有os的hdd就要restart入bios load,外置的唔使。」
-->我嘅係外置HDD,就唔使呢個步驟。係咪?

仲有,你講嘅USB係指USB手指?我諗應該唔係USB線。

唔好意思,隻HDD入面嘅嘢好 ...
Niko_Kwan 發表於 2014-10-21 10:13 PM
1.係2.usb手指
如果你大概知道bad sector係边可以揀3不过最好都係揀1。至于要几耐真係答唔到,不过要行几百粒钟都唔出奇仲要唔可以停。记住free version只可以repair1个bad sector。
24# 850605weng
咁即係部腦要長著住成個幾兩個禮拜?!有啲唔實際…
我已經下載咗師兄介紹嘅crack版,準備使用。多謝!
Niko_Kwan 發表於 2014-11-5 09:34 PM
係要咁耐噶,视乎你部脑有几快。Good Luck
26# 850605weng
好多謝師兄嘅建議!
有咩方法可以預計要幾長時間?
其實除咗呢個方法,仲有冇其他唔使咁耐嘅方法?
請師兄唔好誤會,我咁樣唔係challenge您? ...
Niko_Kwan 發表於 2014-11-9 01:44 PM
时间真预计唔到。至于其他方法都係大同小异一样咁耐架。
28# 850605weng 請問師兄覺唔覺得攞出去整可行?
收費係幾多?
Niko_Kwan 發表於 2014-11-13 09:53 PM
要睇坏成点。未试过整所以都係答唔到你