返回列表 回復 發帖
現今的dealer真係越來越呃人
你地架車只是換左對音響的喇叭
就馬上終止個收音機的保養
真係過份
雖然現在買過個收音機換都唔係貴
但係被佢咁樣終止左保養無得claim個warrenty就唔"份氣"啦
原帖由 tshek 於 2009-5-8 12:06 AM 發表

好似可以嘈嫁,有部門做依啲嘢

車行要証明個喇叭係令到收音機壞嘅原因

不過車行實搵到啲無理頭理由,得個收音機就算啦

如果係 engine 實 fight 過 ...
講到engine仲激氣
佢可以話你無換油
要個客攞返所有換油單據先有warrenty咁話喎
原帖由 egrplus 於 2009-5-7 09:05 AM 發表
工一份姐
無野做的時候多的是

yes.. when it is busy.. it is really busy when it is slow... the time won't even move.. especially now a day I get many slow day..
講都無兩日
今日就靜過鬼

回應 tshek 第 454 篇文章

打你就好容易
打理皮椅就比你考起
我唔係做汽車美容架喎
原帖由 tshek 於 2009-5-11 11:33 AM 發表

你係教授嘛,我當你乜都識架喇

我聽人講唔好用市面上嗰啲皮革護理產品,話啲化學物質其實好傷啲皮

話依家啲皮櫈其實好靚,用啲好稀嘅番鹼水抹已經得 ...
我好怕D人護理完皮椅之後變得好滑
轉個彎成個人西得好利害
座都座唔[搵]點搞

回應 tshek 第 458 篇文章

習 慣左
剛剛跟架GS司機門窗掣不能控制其餘三隻窗,只可以開關司機的窗
用各自門窗掣開關就無問題
奇怪
原來係reset問題
可能之前有人拆過電池頭
要每個電窗掣reset先得
唔怪得之我在司機門的reset無反應啦
原帖由 tshek 於 2009-5-12 01:52 AM 發表
係 Lexus?? 依單嘢好賺啦,咁易
係啊
腦袋轉到就易囉
腦袋轉唔到就pk
試下換個掣先啦,咁就中招了,你知唔知幾錢
原帖由 tshek 於 2009-5-12 10:57 PM 發表

粒制....一舊水到啦,個摩打就貴啦,個摩打使唔使四百呀?
梗係唔只
camry個司機位電窗掣都超過400蚊加幣何況係Leuxs

回應 tshek 第 466 篇文章

ES330同Camry 套前皮唔一樣的小心
今日無野做走去睇電視
discovery channel剛剛就係播影幾個儍佬整爆架BMW的side airbag
睇下傳聞中爆side airbag時會唔會爆死個用錢尺開門的賊
他們非常專業
用左唔知D乜Q整左個頭骨出黎
入面還要加入紅色的 liquid,外面再加膠,整到成個人樣咁
再用鉗,連棍,油壓等等,做成兩隻手拿著鐵尺去偷車一樣
最低死係有埋remote control 控制把鐵尺隊下隊下咁
真係比佢地吹漲
搵埋個整airbag的專家在場
所有測試完之後,個個走到老遠玩野
經過數分鐘測試之後,個airbag始終無爆
鏡頭轉向個airbag專家
跟著個專家講左句"the airbag is inside the car is not inside the door"
笑到我死
何況架車都無著,個airbag會唔會爆都成疑問

跟著又測試下踢隻門
班儍佬出動油壓去踢
一出招,成隻門都變形 又無事,係都唔爆

最後駁錢用remote整爆個airbag
佢地將個假人貼到玻璃前面,再用鐵尺隊著條頸
一開製,airbag馬上彈出,個假人一丁點問題都無,就連門玻璃都無爛
教授,full synthetic 定 synthetic blend 好啲??

兩樣都有人話比較好,邊句先真?
tshek 發表於 2009-5-13 10:19 AM
synthetic blend的中文解說應該係半合成機油吧
點解會半合成好過全合成呢?
我本人就無比較過
啲人話synthetic blend取各家之大成,有齊普通機油同synthetic嘅優點

我自己一架行full synthetic(自己換),一架行synthetic blend(車行送)

覺得差不多
tshek 發表於 2009-5-14 08:40 AM
咁你有無另外一架係用普通機油的作比較?
其實都係差唔多的
今次唔係偷懶,係無野做,唔通話比你知我今日換左兩架車油咁慘咩