返回列表 回復 發帖
比人問咗一個好哲學嘅問題
有一架火車,前面有條分叉路
火車原本路線係A軌道,
你身邊有個控制器係可以改變火車路線從A軌道轉去B軌道

問題出現喇
火車煞車壞咗
A軌道上面有20個人
B軌道上面有2個人
火車一定會車死 ...
perfectman 發表於 2014-9-23 08:24 AM
梗係照番行A軌道啦.
第一: 火車原來係行開A軌道既, 照行唔係車長既錯. 係煞車出咗問題遮.
第二: 如果行咗去B軌道, 假設有相反方向既火車沿著B軌道開緊黎. 咁死得人更多.
第三: 撞向人多啲地方咁部火車會容易啲停落黎.
現代社會,好多人都係咁,但係香港就出嗮面

第一句:唔係 第二句:冇 第三句:啱就出,唔啱就冇出,唔洗咁多聲氣。

來來兄晚上好 ...
tvbkk123 發表於 22/9/2014 07:13 PM
你好多聲氣,快啲出街啦
認真睇真啲真係又真係
"使徒行者"真係幾好睇
perfectman 發表於 22/9/2014 10:13 PM
要搵時間睇先,係咪廿集晒?
認真睇真啲真係又真係
簽名被屏蔽
簽名被屏蔽
火車原本路線係A軌道,

問題出現喇
火車煞車壞咗
A軌道上面有20個人
B軌道上面有2個人
火車一定會車死 ...
perfectman 發表於 23/9/2014 08:24 AM
末日公投/末日哲理家 After The Dark/ The Philosophers(2013)?

認真睇真啲真係又真係
梗係照番行A軌道啦.
第一: 火車原來係行開A軌道既, 照行唔係車長既錯. 係煞車出咗問題遮.
第二: 如果行咗去B軌道, 假設有相反方向既火車沿著B軌道開緊黎. 咁死得人更多.
第三: 撞向人多啲地方咁部火車會容易啲停 ...
pknoface 發表於 23/9/2014 09:18 AM
乜唔係響honk叫啲人走開咩,亂up真係認真亂up
認真睇真啲真係又真係
簽名被屏蔽
聽故就咪駁故啦!

硬要駁嘅話,呢個世界所有野都唔會合理㗎!
perfectman 發表於 23/9/2014 10:04 AM
依個世界理由係大聲夾惡講返嚟架
認真睇真啲真係又真係
簽名被屏蔽

等於大話
講得一百幾十次之後
就自自然然會變真話

又等於流言
多人講嘅時候
流言亦會變真言
perfectman 發表於 2014-9-23 10:41 AM
如果我講一百幾十次 iphone 好過 Android phone,你信唔信係真
火車原本路線係A軌道,

問題出現喇
火車煞車壞咗
A軌道上面有20個人
B軌道上面有2個人
火車一定會車死 ...
perfectman 發表於 2014-9-23 08:24 AM
A! 首先,為何火車軌上有人?
火車高速轉B軌道可能會翻車. 火車上乘客一定超過A或B軌道.
如果我講一百幾十次 iphone 好過 Android phone,你信唔信係真
Anonymous 發表於 2014-9-23 10:53 AM
信, 但在2008年之前
簽名被屏蔽
火車行AB軌都無所謂,火車黎D人會離開軌道,完全無問題