返回列表 回復 發帖
新加坡是這樣被踢出去的嗎
adrien 發表於 2016-3-8 08:19 PM
是的!新加坡主張馬來西亞人的馬來西亞。
巫統主張馬來人的馬來西亞,就這樣被趕出去了。
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
獨立了的新加波,其實幾好
不過地方細,人口少,本來就容易管理
條骨都無佐lu
新加坡給人感覺像家族企業
管很嚴的那種
獨立了的新加波,其實幾好
不過地方細,人口少,本來就容易管理
lhy92725 發表於 2016-3-8 09:30 PM
你知道嘅依架。當初新加坡被踢出大馬,係好慘架。
當時嘅新加坡冇水,冇電,要靠大馬。住新加坡嘅人,隨時斷水斷電。而且當地經濟條件極差,係冇工做架。
當時嘅大馬人仲笑新加坡人,點解選擇做新加坡人?隨時冇水電又冇工做。所以第一代新加坡人真係捱返黎架。
不過你講得啱,新加坡勝在細,容易管理。當然都係要出現“李光耀”依種政治巨人先管得掂。因為佢嘅手段夠硬兼佢真係為國為民
新加坡給人感覺像家族企業
管很嚴的那種
adrien 發表於 2016-3-8 09:35 PM
管得不嚴,哪來今時今日的光景
所以有D人話人系要管的,不能太自由
條骨都無佐lu
你知道嘅依架。當初新加坡被踢出大馬,係好慘架。
當時嘅新加坡冇水,冇電,要靠大馬。住新加坡嘅人,隨時斷水斷電。而且當地經濟條件極差,係冇工做架。
當時嘅大馬人仲笑新加坡人,點解選擇做新加坡人?隨時冇水電 ...
tvbkk123 發表於 2016-3-8 09:38 PM
難聽D講就是一言堂
地方細容易做到
好似強國甘,一向都是一言堂
但你睇呢家變成點
條骨都無佐lu
所以有D人話人系要管的,不能太自由
lhy92725 發表於 2016-3-8 09:43 PM
係架,一個種族百種人。當時有三個種族。手段唔公平,唔強硬點可以管到今時今日咁啊!
難聽D講就是一言堂
地方細容易做到
好似強國甘,一向都是一言堂
但你睇呢家變成點
lhy92725 發表於 2016-3-8 09:44 PM
大係其次,執行能力先重要
大系主要,當一個地方太大,人口太多,你的執行能力就會難以施展了
條骨都無佐lu
罵個人就被關進瘋人院......
這一言堂還真是過頭了吧
大系主要,當一個地方太大,人口太多,你的執行能力就會難以施展了
lhy92725 發表於 2016-3-8 10:03 PM
如果我嘅睇法啦,係人民唔團結當然 華人=唔團結。
語言上都分,廣東,福建,客家,潮州,福州,上海,北京
的會館都多過其他種族嘅,廣東會館,福建會館 等等
正所謂不能同聲同氣,點團結啊
老實講,咩人種都會有大家嘅種族立場,團結系比較難架啦
條骨都無佐lu
罵個人就被關進瘋人院......
這一言堂還真是過頭了吧
adrien 發表於 2016-3-8 10:05 PM
那麼誇張?
老實講,咩人種都會有大家嘅種族立場,團結系比較難架啦
lhy92725 發表於 2016-3-8 10:20 PM
唔係架,你地英美d鬼佬,全部信耶穌,講英文幾團結。
大馬嘅馬來人,信阿拉,日日係度“阿拉搵笨”,講馬來話。幾團結。