返回列表 回復 發帖
第一張好過癮~成個大爺食飽就瞓!

評分次數

• lilitan008

我鼠鼠生第一胎bb時我們太興奮了,用竹筷(挑)開鼠鼠包圍幼鼠的乾草,想看看新生的鼠bb,此舉令鼠媽媽非相不安,第二天見到bb鼠都媽媽咬死了!只淨下两嗰鼠頭! ~受了這個教訓,等到見鼠鼠怀第2胎時動都不敢動看都不敢看,連籠子非常髒都不換,等了两星期見鼠媽媽沒有那麼神經質才去做正常清潔,所以第二胎的寶寶才可以生存。你唔好亂掂呀~

評分次數

• lilitan008

口下?咁恐怖?咁鼠鼠沖涼呢?都唔洗?
MICHAEL0789 發表於 2012-6-13 02:21 PM
鼠鼠自已識清潔㗎~我只是一個月用加了清潔鼠鼠用的清潔劑開稀後放入賁壺(spray bottle),將鼠鼠賁濕後用毛巾抹乾~一個月一次!係咁咋!
咦?我買鼠鼠時個店員叫我買一D白色石粉!話係比鼠鼠沖涼喎!重要每日換一次沖涼粉喎!清潔劑點架?
未用過呀!我重每日清潔個鼠鼠蘢架!
MICHAEL0789 發表於 2012-6-14 03:48 PM
我都每日清理鼠鼠的籠,因為味道很重~我沒有用什麼沖涼粉,我買的是small animal shampoo,加小小入水壺後開稀,抹一遍後在用乾淨濕毛巾多抹兩遍~照你講用沖涼粉易好多! ! 不過鼠鼠唔中意我捉佢沖涼 ~自從我鼠鼠一家四口續隻去世後(牠們平均有3-4年命),我再沒養了,但籠子我還留住,總有日我會再養那些可愛的鼠鼠!
想不到現在養鼠鼠的用品有那麼多選擇,那種冲凉粉是不是龍貓用的一樣?龍貓好像是用沙?!不過見你兩只小寶寶眼仔碌碌好精靈活潑,真替你開心,希望牠們快快生bb就好了.
係呀,其實係沙黎架同龍貓的差不多!不過而家有香味架!我買咗橙味!哈哈哈~~~~~~~~~
MICHAEL0789 發表於 2012-6-26 02:29 PM
香橙味~正喎!
你那鼠媽好勁!生了七隻小鼠,你千萬別摸那些bb,鼠媽媽會發瘋殺死小鼠的,恭喜你啦做了公公!要封紅包派街坊~
我都唔明?不過可能係鼠媽媽受驚後怕無能力保護BB....所以食晒佢地......我估咋!
有無師兄答到?
MICHAEL0789 發表於 2012-7-5 11:19 PM
動物本能吧~覺得不安全便把bb吃掉,松鼠都會這樣子做的呢~對環景產生不安感時會做出這種事情,it’s not at all uncommon~~真希望快快見都所有鼠bb快快長大,一定好壯觀!
開始見到少少毛毛!
樓主露台的白頭鵯bb飛走後,鼠鼠生了大堆bb給你解悶!樓主屋企真係旺丁啦!
甘米边个要添丁,要去楼主户k住下?
lilitan008 發表於 2012-7-12 10:51 AM
我諗米高唔要自已旺添丁~旺財就唔同!
臭B真係霸道!坐係嗰食物兜內食飽都唔走!樓主要買新屋比鼠鼠住啦!~
買咗個新籠喇!現在鼠爸爸一個住!等D鼠B大D就放過去!仔仔跟鼠爸,女女跟鼠媽!
兩公婆要在我放出來玩時才能見面了...........嗚.......我不想的........... ...
MICHAEL0789 發表於 2012-7-18 09:22 AM
嗰嗰鼠主都要咁做~以後爸媽各有各仔女陪,你唔想鼠鼠每嗰月不停地生,多到要買成屋都係鼠籠咁大件事~除非你想擺檔做生意啦! 以前有嗰朋友成間屋都装鼠鼠走動的圓筒係牆上,去到邊坐到邊都見到鼠鼠在屋中走,變咗鼠痴~
很好奇你那些鼠鼠長大了有沒有為你家開枝散葉?你還好嗎?還有地方睡覺麼?