返回列表 回復 發帖

在老板的刀刃上行走,你能做到幾多樣?

,  描述: 你能领悟老板心意有多小?自己又能做多小!
给老板打工,就是在自己脚掌下立一把刀,每个老板的刀雖不盡相同,
但其刃之锋利相差無幾。在老板的刀刃上行走,你能做到幾多樣?

1.         老板駡完,保持笑容:多谢指教
2.         一有野做,搶住去做,樣樣都做
3.         盡心盡力,用盡心力,做到冇力
4.         克苦耐勞,日日粗勞,做到肺勞
5.         有乜病痛,開工唔痛,放工先痛
6.         斟茶遞水,冇水加水,唔多吹水
7.         老板碰頭,握手點頭,永無掉頭
8.         一到公司倍精神,揸住技筆两頭行
9.         見到老板會鞠躬,保持笑容三分鍾
10.       出糧唔會笑出聲,收工一定會單聲
11.       公家唔會當大家,大家唔會當私家
12.       一開工,唔放鬆,一做就係八粒鍾
13.       有早到,冇遲到,老板叫到,立即就到
14.       早返工,遲放工,不講人工,旦求立功

每一種行業,每一位老板,都是要求相差無幾。
你能领悟老板心意有多小?自己又能做多小!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• lux1261

十 年 寒 窗 無 人 問 , 一 鳴 驚 人 天 下 知!
随着时间流动 我做到的 都在每一秒变动
原帖由 juefei 於 2008-2-16 12:28 PM 發表
随着时间流动 我做到的 都在每一秒变动
好句,多谢回帖!

處男第一炮。。。。。。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
十 年 寒 窗 無 人 問 , 一 鳴 驚 人 天 下 知!

回復 #1 大頭貓 的帖子

咁如果你自己果把係屎坑關刀咁又点計先?

原來肥貓你呢埋响呢處, 得閒就返去舊場玩吓啦, 都雨過天清, 換咗老細啦

回復 #4 jj99xx 的帖子

多谢大佬支持。。。處男第一炮

唔關老細事喎,係自己的皮氣唔好,

個邊有時毛痕痕又多的奮青小年,一狗唔答八我又勞氣。

而且講過收唔返啦,言以無信,我重洗出離搵食ge。。。

原帖由 大頭貓 於 2008-2-16 12:21 發表
给老板打工,就是在自己脚掌下立一把刀,每个老板的刀雖不盡相同,
但其刃之锋利相差無幾。在老板的刀刃上行走,你能做到幾多樣?

1.         老板駡完,保持笑容:多谢指教
2.         一有野做,搶住去做,樣樣都做
3.         盡心盡力,用盡心力,做到冇力
...
我14樣吁!
我細細個陣我老媽子就教要做一個勤力既牛!
由朝對手就做到黑!
亞爸話讀到書就做寫字樓!
讀唔到書就要做一隻牛!

~~ 亞妹   逢一、三、五           休息
                  二、四、六           放假
                 星期日及公眾假期   謝絕探訪 ~~

回復 #6 lux1261 的帖子

咁妳細細個陣實係向新界住,又或者住響十八樓都未定!
男人就好比洋蔥,要想見到男人的心就得一層層地剝,
剝的過程你會不斷流淚,剝到最後才知道,原來洋蔥是沒有心的.

回復 #1 大頭貓 的帖子

你可能睇得日本片多得滯,大和民族基本上都係咁!但日本公司福利好喎!
如果跟住你張form 做人,我睇極其量都係做一個打工奴隸,
打工仔秘笈首要係用個愉怏心情上班,否則份工肯定做唔長,

回復 #4 jj99xx 的帖子

如果;屎坑關刀「文又唔得、武又唔得」做d靠把口搵食嘅工囉!
再唔係,女嘅;搵個有錢人嫁左算啦,男嘅;.....
多谢超兄支持。。。

多谢亜妹支持。。。 :77:

小弟不才,自知不自量力;只是如果抄寫[名人語錄],網上實在很多,

绝不费時,也不傷神,當然[名人語錄]绝對有它的吸引力。。。。

小弟只是從商業覺度來想;發一些帖子,和大家討論一下,逗大家一笑,

以增加這個版多一点話题,多一点樂趣!

回復 #8 甘仔超 的帖子

大乜民族o者,人地講緊老板的思想o者,

你又成日係個邊,等你的文章等到巠都長哂,

快d過離出番幾遍文章先啦。。。。:014:

回復 #11 大頭貓 的帖子

貓兄此言差矣!放眼天下都公認大和民族係最有系統,又最服從嘅一群,
當然;人家公司服務及福利都是頂呱呱,員工自然安心啦!

至於黎呢到,我都冇走過,不過呢度有d凍,所以要帶夠衫先黎得!明冇!

回復 #10 大頭貓 的帖子

我好少抄寫[名人語錄]架!因為發達人人都想,但條路就各有不同,因人而異!
原帖由 甘仔超 於 2008-2-17 10:14 AM 發表
如果;屎坑關刀「文又唔得、武又唔得」做d靠把口搵食嘅工囉!
再唔係,女嘅;搵個有錢人嫁左算啦,男嘅;.....
金句金句
http://angkukuworld.blogspot.com/
原帖由 甘仔超 於 2008-2-17 08:00 PM 發表
貓兄此言差矣!放眼天下都公認大和民族係最有系統,又最服從嘅一群,
當然;人家公司服務及福利都是頂呱呱,員工自然安心啦!

至於黎呢到,我都冇走過,不過呢度有d凍,所以要帶夠衫先黎得!明冇! ...
超兄,此言極對,想員工做得安心,公司福利一定唔小得。

幾日都冇人開暖爐,唔凍有鬼。

你真係快的带夠衫過離起火,等我幫你吹一吹。。。。