返回列表 回復 發帖
原帖由 polarpreza 於 2009-2-4 03:47 AM 發表
So pre 02+ model have the same design as the pre 02 model ? , It hasbeen clicking for quite sometime and I don't have time to fix it yet, Ihave been told my 2 shop that would be ok for a while . whats youropinion ?

this is the one I need ? http://www.blauparts.com/proddetail.asp?prod=MA16002-A

usually only front have problems ? because I heard clicking from the back too .

How do I pinpoint which ball joint ?
就係它
其實發出聲響主要係無油
由於它和Honda都是倒置的,所以特別容易出這個問題
想確定是與否其實只須要在塵冚"吉"個窿(由於車是向前行,所以請"吉"在後面,減少入水機會)
再用樽裝grease噴入去試下即可
置於車尾就留待修理完車頭響聲再算
因為好多時響聲是會傳去車尾的
分日拖左架03年350Z返黎
佢話撻唔著
點知睇睇下
發現無左車頂的燈、電鎖,電窗
測過所以fuse都無事
現懷疑係bodycompuiter出事
苦惱中
因為架車見到有被水浸過的痕積
個body computer還有控制防盜的功能更
新電腦換完都係著唔車
還要拖回原廠reprogram個防盜才可以著車

最近的天氣實在太凍
好多Honda車都出現同一個毛病
就係個lower ball joint發出"支支"的響聲
最近接二連三咁換
現在已經非常熟手
變成換lower ball joint嘅高手
[quote]原帖由 polarpreza 於 2009-2-6 12:57 PM 發表
Re grease can fix the problem mei ? I thought you have to swap it out ?  when Would I know it is to a point that I have to look into fixing it ? and serious safety issues ?

I don't think you are fro ... [/quote]

無須要容氣
多D上黎就可以報答我
加grease只係for你搵出那裡出問題和短暫解決響聲問題
但係發出響聲多數都同樣會有損蝕的情況發生
所以都係建議你把它更換
如果唔係鬆得利害的話就可以遲些少才換
原帖由 polarpreza 於 2009-2-7 02:28 AM 發表
For sure !! but I don't how to type Chinese
無所謂啦
乜都得
原帖由 tshek 於 2009-2-7 12:41 AM 發表

又會冇差佬拉佢,市區唔可以開高燈架喎
咁嚴重不會吧,我估只會警告了事
原帖由 tshek 於 2009-2-7 04:23 AM 發表

警告都俾人 pull over 啦,佢完全唔知即係佢從未被 pull over
yes我諗都係
中指四起
原帖由 leucat 於 2009-2-7 08:19 PM 發表

我冇中指,
我發誓戒賭時斬左.
我依家做人都冇〝中指〞.

教授:
車房仔日記又可以開第二集.
你個衰仔
今日幫架車修理廢氣過高
未能pass檢查
初步睇過基本tune up
發覺問題不大
惟有落電腦睇資料流
一睇之下
發現佢有6個engine code
其中一個code係話個engine燈線路有問題
再睇睇
頂!
原來佢支燈長著唔整
走去cut左條線另佢唔著
真係乜人都有
世界上真係乜人都有
咁堅持嘅都少見

今日拖左架無迫力嘅車返黎
細看之下發現佢居然行到隻皮都唔見左

個泵行盡
就連個泵裡面的pisto都跌左出黎
引至漏迫力油
邊有人可以咁堅持
我相信一個星期之前個迫力已經發出非常大的響聲
佢竟然可以聽而不聞

無言
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
世上真係有幸有不幸
今朝忽然之間無電
有人剛剛修理好
無問題比錢走人
有人剛剛上左積架
無電落唔返
無得走
平時無電都係等最多半小時
點知今日就足足四個鐘
個客就無車又無得走
又唔知幾時會有返電
唉!你眼望我眼
無聊極
原帖由 ricktay 於 2009-2-12 05:03 PM 發表
我架90CIVIC,波箱漏油漏得好历害。系2个VALVE位置。知吾知边度漏?
即是那裡
又唔係成日
久不久姐
不過今次又真係太耐喇
無電乜都做唔到
又唔可以行開
上網都唔得
Toronto係須要驗廢氣合格才可以買行車証的
不然就不可以在馬路上行走
最近連續好架未能通過檢驗
最唔好彩嘅一個係驗之前發現排氣鼓漏氣
必須更換後才可以檢驗
點知因為排氣鼓個窿太大,漏氣聲太大
未發現前喉也是漏氣
要換完才聽到聲響
無計洗濕左個頭
一定要換埋佢
無理由用錢整一半放棄
換好之後送去檢驗
更唔好彩
肥佬
還要肥好多
又要整
前前後後
整左好多錢
整之前都同個車主講左
換車還是換零件啊(因架車都好老)
個車主話老婆架車未供完
無錢換
要等多兩年

攞車時牙痛咁聲
我話都無計
遲早都要整
架車無可能行到兩年都唔使整
整完架車都可以慳D油啦