返回列表 回復 發帖
难得你甘得闲...卑D难题你啦!

Mazda FC3s. RX-7 1988-92版.
Rotary engine 第二代.

car兄. 你对Rotary engine既maintaince,维修保养有无研究?
如果要加Turbo. Supercharger Turbo配得Rotary Engine吗?

尼款车好 ...
crashersus 發表於 2009-5-19 11:08 AM
保養方面其實無乜特別
二衝程engine比4衝程的保養還要簡單
只須要定期換下油,風格,火咀等等
無乜特別
加supercharge就唔建議,副偈好易死
你有無換flywheel?
我有客換完個mazdaspeed的flywheel之後的返應真係比想象中好
飛輪
昨日幫架02年camry換strater
換完之後無怠速
通常這個情況都係因為拆過電池頭
駕駛十多公里之後通常都會回複正常
但係佢就係唔得
無辦法之下唯有幫佢睇下個天風 Throttle body
原來個天風裡面非常之污糟
清洗之後馬上回複正常
終於有工開
tshek 發表於 2009-5-21 02:32 AM
想開支香濱興祝
今日有架4runner入左黎
嘩!大玻璃爛晒
再睇下,右邊大燈爛埋
右前沙板凹埋
再睇下頭冚近玻璃都凹埋
問下乜事啦
個客話被個鬼仔踏加單車撞到,成個人飛埋上大玻璃到,所以大玻璃都爛埋
佢話要報警
點知攞得電話出黎的時候
個鬼仔已經踩著架單車走左去
搵唔返
即係冇報警??備咗案先好似好啲喎

唔係一陣個靚仔有咩事就大檸樂
tshek 發表於 2009-5-22 12:37 AM
有去備案
不過個差佬無幫佢備案
只係比左佢個NO.佢
話唔洗備喎
剛剛搞完架Ford Windstar換波箱
行得15萬km就死左個波箱
都唔常見,應該無咁快死
真係有幸有不幸
495# tshek

唔只
還多了兩個子版
又被捉蛇
近日真的無乜特別,唔好意思
不過隔離車房就慘喇
人地架車無郁半年
死左個電池
佢走去幫人搭返著
之後返車房換電池
點知換完之後撻唔著
死啦
電油泵唔行,無電到,injector無signal
走黎問我點喎
我點知,要跟先知架
問佢乜都話無事
我都唔知佢點算
haha probably mix up the positive and negative.. if lucky blow up the main fuse only... if unlucky burn up the wire and short the computer.
egrplus 發表於 2009-6-4 11:07 AM
應該唔會掛,話晒都係持牌技師今日見佢架車停泊過幾個唔同的位,我估佢整好左,唔知係唔係燒左電腦fuse,因為最後我問佢有無睇過fuse,佢無答我,只係講左其它野。

唔知係唔係真係燒左電腦fuse咁簡單呢?
我又唔好意思走去問佢
今日有兩公婆黎問有關body野
佢地話架被人撞左要報價
問完之後話整body要4日咁耐無車用好麻煩
我就話你可以要求對方給你租車的
個老婆就話係喎
個老公就話佢一定唔會比租車啦,以前係香港點點點點......
於是兩公婆就.........................
我見到咁樣情形,馬上插咀話,加拿大唔同香港嫁
對方明白嫁,會賠的
個老公還半信半疑的
我話唔須要懷疑的,打電話同對方講下咪得囉
嘩!兩公婆唔洗咁姐
應該唔會掛,話晒都係持牌技師今日見佢架車停泊過幾個唔同的位,我估佢整好左,唔知係唔係燒左電腦fuse,因為最後我問佢有無睇過fuse,佢無答我,只係講左其它野。

唔知係唔係真係燒左電腦fuse咁簡單呢?
我又 ...
carwing 發表於 2009-6-4 11:14 AM
我可能比人呃
條友仔話死左個行車電腦
但係我望下個電腦的位置又唔多似拆過
何況買都要時間,唔通佢有後備?
都唔知點信佢
車壞左要拖車係好正常
但係之前已經有人同佢講過要整喇,唔整壞左就要拖車,咁還要同情他嗎
上個星期換油時已經講過個電池要換
今日就打電話說架車不能發動,問我可唔可以去救佢
我話咁遠,我過黎要收嘅錢可能比拖車還貴,不如拖車或者搵隣居幫手
最終都係拖左過黎
除左比換電池錢之外,現在還要比拖車錢,你話死未
真係唔知佢點諗,可能佢以為我搵生意呱
早陣子才給架RX8換上死氣焦及假催化,換之前已經再三跟他說不要裝假催化,換完之後好易被警察捉的
但係他堅持要裝,無計啦,我唔裝的話,他也會搵別人裝,唯有跟他換上
交車前已跟他說engine燈好快會著架,唔須要擔心,只係因為換上假催化的原故
點知當晚已經收到他的電話說:架車著了engine light,廢氣又好臭
第二日又再打電話過來說要換返個原裝催化上去
唉!後悔太遲了
再換,再比錢唔該